Українцям варто готуватися до курсу 41 грн/$ уже в червні

Гривня минулого тижня зміцнила свій курс, проте подальшої девальвації уникнути не вдасться.

Таку думку висловив кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський у коментарі Delo.ua.

«На тижні з 3 по 7 червня попит на валюту значно знизився, проте все одно залишається вищим, ніж зазвичай. Також спостерігається зростання курсу гривні. 5 червня курс гривні на міжбанку зміцнився до 40,12 грн за долар», — нагадав він. 

Олександр Хмелевський зазначив, що Національний банк України був змушений збільшити обсяг продажу валюти на Міжбанку до $1 млрд. Такі обсяги продажу валюти Нацбанком спостерігалися хіба що на початку війни. 

«2024 року середньотижневі обсяги продажу валюти НБУ становили близько $500 млн. До зростання попиту на валюту призвела валютна лібералізація, яку Нацбанк провів на початку травня», — говорить експерт. 

Олександр Хмелевський впевнений, що цього тижня будемо спостерігати зниження курсу гривні. Існує ймовірність, що рекорд 5 червня буде оновлено. 

«Наступною ціллю є курс 41 грн за долар, який, ймовірно, буде досягнуто в червні», — прогнозує він. 

Водночас начальник департаменту казначейства банку «Глобус» Тарас Лєсовий вважає, що долар буде триматися у проміжку 40-41 грн. Проте й тиск інфляції на ринок через зростання тарифів на електроенергію теж буде відчутним. Щоденні курсові зміни залишаться в межах 0,2-03, грн. А залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку становитиме 0,3-0,5 грн. Середні тижневі курсові відхилення — до 2% від початкового курсу тижня.

Банкір упевнений, що поки діє режим «керованої гнучкості», тож глобальних змін у «системі» ринку не станеться. Головним чином це стосується амплітуди щоденних валютних коливань, різниці між курсами на міжбанку та готівковому ринку, різниці між курсами купівлі/продажу, допустимих меж курсових відхилень тощо. Тому, як і раніше, щоденні хвилеві зміни курсів не будуть загрозливими й навпаки — зміни будуть до міри прогнозованими згідно з активним спадним і висхідним курсовим трендом.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *