Виробники сільгосптехніки закликають відновити держпідтримку

Держава повинна підтримати потенціал вітчизняного сільгоспмашинобудування і відновити фінансування програми «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки і обладнання вітчизняного виробництва».

До такого висновку прийшли члени асоціації «Украгромаш», які підтримали необхідність відновлення часткової компенсації вартості техніки для аграріїв. 

«Програма показала свою ефективність та затребуваність у аграріїв. Лише у 2021 році нею скористались 5,8 тисяч аграріїв, придбавши 30 тисяч одиниць техніки і обладнання загальною вартістю 4,8 млрд грн (з ПДВ). Свою продукцію пропонували 209 виробників. Мультиплікатор лише сплати податків від реалізації програми у 2021 році становить 1:1,8 (1,78 млрд грн податків при виплаті суми компенсації у розмірі 991 млн грн)», — говориться у повідомленні «Украгромаш».

На думку фахівців, підвищення попиту на вітчизняні машини призведе до збільшення обсягів виробництва. Це збільшить надходження податків і зборів від учасників програми та суміжних виробництв, збереже існуючі та створить нові робочі місця як в аграрному, так і промисловому секторах. 

Відповідні листи-звернення про забезпечення фінансування програми в бюджеті на 2024 рік Федерація роботодавців України та асоціація «Украгромаш» підготує та відправить до профільних комітетів та депутатів ВР.

Водночас виробники виступають проти зниження ставок ввізного мита на трактори потужністю двигуна 37-75 кВт, оскільки в Україні є підприємство-виробник такої техніки. Підприємству складно сьогодні протистояти дешевому імпорту, особливо китайському. 

«Такі самі заперечення маємо і щодо проєкту постанови КМУ №1070. Редакцією проєкту пропонується спрямовувати бюджетні кошти на надання бюджетної дотації сільгоспвиробникам на безповоротній основі у розмірі до 25% вартості витрат (без урахування ПДВ). Передбачається, що бюджетна дотація діятиме на період воєнного стану та протягом двох років після його закінчення», — додали в асоціації.

Ця норма матиме негативний вплив на виробників крапельного зрошення. Зокрема «Іррігатор-Україна» має широкий асортимент, гнучку логістику і в змозі закрити потреби всієї країни. Але потребує державної підтримки, аби зберегти трудовий колектив і не допустити відтоку професійних фахівців за кордон. Про готовність забезпечити українських аграріїв зрошувальною технікою заявили «Варіант Агро Буд» та «Фрегат», а насосами — «Машзавод-Техніка». Це сотні робочих місць, які можуть бути втрачені у разі дотацій для іноземної продукції. 

«Така норма безповоротно «придушить» вітчизняного виробника. Пропонований період дії цієї норми призведе до втрати фахівців (конструкторів, технологів та інших), а, відповідно, до зникнення в Україні виробництва цього сегменту техніки», — пояснюють в асоціації. 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *