В Україні стрімко зростає кількість справ про рейдерство

Кількість справ за статтями щодо рейдерства в Україні стрімко зростає після спаду в перший рік повномасштабного вторгнення.

Лише за 10 місяців поточного року було відкрито 312 справ, це у 2,4 раза більше проваджень, аніж за весь 2022 рік, повідомляє «Опендатабот».

Утім, попри стрімке зростання, активність рейдерів усе ще не повернулась до показників 2021 року, коли було зафіксовано вдвічі більше справ за відповідними статтями — 614 проваджень.

Зазначається, що переважна більшість справ про рейдерство — майже дві третини від загальної кількості, або 199 проваджень — було відкрито через підробку документів (ст. 205-1 ККУ). До судового розгляду вже дійшло менше чверті від загальної кількості — 46 справ.

Через протидію господарської діяльності (ст. 206 ККУ) цьогоріч зареєстровано 64 провадження — це п’ята частина від загальної кількості справ про рейдерство. За десять місяців поточного року до суду ще не дійшла жодна з таких справ.

Водночас помітно побільшало справ через протиправне заволодіння майном (ст. 206-2 ККУ) — відкрито 49 проваджень. Варто зазначити, що цьогоріч за цією статтею до суду надійшла рекордна кількість справ — аж 12% від загальної кількості відкритих. Для порівняння — у 2019 році до суду надійшло 4% проваджень, у 2021-му — 7%, а у 2022 році жодна справа за цією статтею не потрапила до суду.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *