В Україні пропонують розробити механізм зернових репарацій від росії

Агросектор протягом повномасштабного вторгнення зазнав прямих збитків на суму $8,7 млрд. До них належать втрати сільськогосподарської техніки, тваринництва, багаторічних культур, виробництв, готової продукції тощо.

Про це під час круглого столу заявив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, повідомляє пресслужба парламенту. 

Також народний депутат зазначив, що існує й інша вагома проблема — знищення сільськогосподарської логістики та інфраструктури.

«Сума перерахованих збитків, на жаль, неповна, є ще й непрямі втрати. Вони орієнтовно складають $31,5 млрд. Порахувати точні збитки зараз дуже складно, адже ми маємо велику площу потенційно замінованих територій — 174 тис. км² — та тимчасово окуповані території. Ми розуміємо, що на непідконтрольних територіях відбувається масштабне свавілля окупантів. Ворог займається мародерством, краде наше продовольство та використовує потужності. На жаль, повною мірою оцінити масштаби цієї тиранії складно», — сказав Олександр Гайду, зазначивши, що загалом збитки агросектору сягають понад $40 млрд.

Тому голова комітету запропонував розробити механізм зернових репарацій спільно з Мінагрополітики, аграріями та міжнародними партнерами, аби вже зараз мати можливість фіксувати завдану шкоду та надалі отримати за неї компенсацію.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *