Тепличникам не підходить діюча грантова програма

Невеликим тепличним господарствам невигідна державна грантова програма, яка діє зараз в Україні.

Таку думку висловив співвласник київської мережі сіті-ферм Growa, що вирощує на продаж мікрозелень, Антон Преображенський в коментарі Delo.ua.

Він розглядав варіант створення вертикальної ферми для вирощування готових до вживання проростків рослин, яка за державним класифікатором відповідає модульній теплиці площею 1,6-2,4 га.

Антон Преображенський розповідає, що прорахував доцільність цієї програми держпідтримки і відмовився від неї, оскільки його бізнес не «потягне» працевлаштування мінімум 25 робітників, як вимагають правила отримання гранту. Для порівняння, наразі в Growa працює 4 особи, а заплановану підприємством вертикальну ферму цілком може обслуговувати дві людини.  

Він пояснив, що якщо платити персоналу навіть мінімальну заробітну плату (10 тис. грн з урахуванням усіх податків), то виходить 250 тис. грн щомісячного навантаження на бізнес. За умови, що теплиця має працювати не менше 36 місяців, це зарплатне навантаження складе за три роки близько 8 млн грн і буде співставним із сумою гранту.

«Грошовий грант дозволяє прискорити розвиток бізнесу — за рік ми отримаємо 7 млн грн, але це значні додаткові фінансові зобов’язання для нас на наступні 3 роки, весь цей час ми платитимемо набагато більше. Тому виходить, що в десятирічній перспективі ми матимемо один і той же результат розвитку — що з грантом, що без нього. Тим паче, зараз війна, є ризик пошкодження чи знищення ферми, і я не можу гарантувати, що бізнес стабільно працюватиме 3 роки. Тому в нашому випадку маємо більше ризиків, ніж допомоги», — пояснює підприємець. 

Антон Преображенський уточнює, що зацікавити підприємців користуватись державними грантами можуть зміни до порядку їх отримання. Зокрема, головна мета гранту має полягати у створенні сприятливих умов для розвитку виробників харчових продуктів, а не працевлаштуванні безробітних людей. Крім того, необхідне звільнення підприємця від сплати податків за додатково найнятих робітників протягом перших трьох років роботи бізнесу. Водночас необхідне спрощення вимог до чисельності персоналу. 

«Є бізнеси, де грантова допомога актуальна, і така кількість людей потрібна для діяльності бізнесу. Але тепличникам це не підходить. Можна впевнено сказати, що в нас у 5 разів менша потреба в людському ресурсі, ніж у державних вимогах до надання грантів», — констатує Антон Преображенський.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *