Світовий банк покращив прогноз зростання економіки України

Світовий банк прогнозує зростання економіки України на 3,5% у 2023 році та на 4,0% у 2024 році (у червні очікувалось зростання на 2,0 і на 3,5% відповідно).

Про це говориться у прогнозі для країн Європи і Центральної Азії, що розвиваються.

Як зазначається у прогнозі, економічні перспективи України, як і раніше, залежать від передбачуваної тривалості російського вторгнення.

«Згідно з орієнтовним сценарієм, у якому активні бойові дії продовжаться до середини 2024 року, очікується, що ВВП зросте на 3,5% у 2023 році та на 4% у 2024 році», — йдеться в повідомленні.

Світовий банк прогнозує, що з кінця 2024 року економіка України відновлюватиметься швидше. Це обумовлено державними інвестиціями в міру пожвавлення відновлювальної та експортної активності.

Як зазначає СБ, незважаючи на російське вторгнення, економіка України демонструє ознаки помірного відновлення, чому сприяє надійніше електропостачання та стійке отримання зовнішньої допомоги, яка підтримує суспільний попит.

Після скорочення на 29,1% у 2022 році економіка України виграла від покращення електропостачання, локалізації активних бойових дій та більш надійного отримання зовнішньої допомоги, що дозволило відновити зростання, йдеться в огляді. ВВП України почав відновлюватися, причому в другому кварталі 2023 року зростання стало позитивним вперше після російського вторгнення. Цьому сприяло державне споживання та помірне відновлення пропозиції у секторах, пов’язаних із підтримкою військової економіки, а також у тих, що отримують вигоду від покращення постачання електроенергії.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *