Страхування воєнних ризиків: MIGA і DFC готують 7 нових проєктів

Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій (MIGA) групи Світового банку до кінця року може здійснити три проєкти страхування воєнних ризиків в Україні, а Корпорація міжнародного фінансування США (DFC) — чотири.

Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, пише «Інтерфакс-Україна».

Згідно з представленою нею презентацією на Регіональному економічному форумі в Києві цього тижня, у випадку MIGA йдеться про проєкти міжнародних інвесторів, тоді як DFC може працювати і з українськими інвесторами.

Уточнюється, що MIGA страхує такі інвестиційні ризики як політичні, неконвертованості валюти та експропріації, а DFC також надає послуги торговельного фінансування та гарантії кредитного портфоліо.

Зазначається, що MIGA застрахувала воєнні ризики на $143 млн у фінансовому секторі та $14 млн у реальному секторі економіки.

Свириденко додала, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) також створює фонд на 200 млн євро, участь у якому підтвердили 8 фондів, що страхуватиме від воєнних ризиків товари в дорозі та на зберіганні як іноземних, так і українських інвесторів, а також надаватиме торговельне фінансування та гарантії під нього.

Згідно з презентацією, про воєнне страхування інвестиційних ризиків для своїх резидентів уже заявили національні експортно-кредитні агентства (ЕКА) Японії, Німеччини, Франції, Італії, Швеції та Великої Британії.

Крім того, польське експортно-кредитне агентство KUKE пропонує як міжнародним, так і українським інвесторам воєнне страхування торговельних, майнових та інвестиційних ризиків, ідеться в презентації.

Перша віцепрем’єр зазначила, що уряд очікує на ухвалення в другому читанні законопроєкту №9015 щодо розширення мандата українського ЕКА на страхування воєнних ризиків.

Серед проблем у створенні інфраструктури воєнних ризиків Свириденко вказала на відсутність достатньої кількості проєктів і заявників, низьку синергію, неоднозначні критерії прийнятності.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *