Скасування податкових пільг: у Раді розповіли, що зміниться

Робоча група за участю народних депутатів, Мінфіну, ДПС, аналітичних центрів та бізнес-асоціацій узгодила правки до законопроєкту №8401, яким скасовуються податкові пільги для бізнесу, встановлені на час воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос», перший заступник голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram.

Він зазначив, що 21 червня Комітет ВРУ з питань податкової політики розгляне цей законопроєкт до другого читання.

За словами парламентаря, документ вступить у дію 1 серпня. 

Відновлення перевірок передбачається тільки для тих, хто підпадає під ризики. Погоджено чіткі критерії ризиків з урахуванням воєнних змін для плану-графіка проведення документальних планових перевірок:

  • рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • рівень сплати ПДВ нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у 2 рази;
  • заробітна плата, нарахована/виплачена податковим агентом, менша середньої по регіону у відповідній галузі;
  • загальна сума витрат підприємницької діяльності 75% або більше загальнорічного оподатковуваного доходу за умови, що сума задекларованого доходу становить 10 і більше млн гривень.

«У питанні застосування РРО підтримали позицію малого торговельного бізнесу щодо необхідності спрощення форми чеку та зменшення штрафів», — додав Железняк.

Передбачено чітку норму щодо неможливості штрафувати за РРО «заднім числом», з 01.01.2022 р. до 01.08.2023 р. Також передбачено подальше звільнення від фінансової відповідальності за порушення у сфері РРО (крім торгівлі підакцизними податками), якщо вони були вчинені на територіях, включених до Переліку Наказу Мінреінтеграції. 

Крім того, депутати погодили редакцію щодо залишення мораторію для прифронтових територій. Збережено можливість добровільної сплати єдиного податку та ЄСВ для платників 1-2 групи, що мали податкову адресу на територіях бойових дій. 

«Перехід з ЄП 2% на інші податкові системи відбудеться 1 серпня 2023 року. Для платників податків погоджені чіткі перехідні правила для переходу зі сплати 2% ЄП на сплату інших податків. Можливо буде обрати будь-який режим при переході», — додав парламентар.

Також документ передбачає, що не застосовуються штрафи та пеня за несвоєчасне погашення податкового боргу у випадку, коли борг був самостійно погашений протягом 30 днів з дати отримання податкового повідомлення-рішення.

«Для ФОП 2 та 3 груп — встановлення штрафів на рівні 25 і 50% з 1 серпня 2023 до 1 серпня 2025 року», — підсумував Железняк.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *