Розблокування податкових накладних щомісяця коштує бізнесу 400 млн грн

Проблеми, з якими зараз найчастіше стикається український бізнес, умовно можна поділити на дві групи: пов’язані з війною та пов’язані з тиском з боку правоохоронних і контролюючих органів.

Про це розповіла УНН виконавча директорка Спілки українських підприємців Катерина Глазкова.

Вона зауважила, що сьогодні бізнес в Україні працює в надскладних умовах: щоденні тривоги, обстріли, зруйнована логістика, періодичні відключення світла, мобільного зв’язку.

«Найчастіші запити до спілки: бронювання працівників та їх відрядження за кордон, логістичні проблеми на кордоні, незаконні дії правоохоронців, фіскальний тиск з боку податкової та митної служб. І якщо перший блок питань, пов’язаний з воєнними діями, влада поступово вирішує, то другий блок, який спричинений роботою правоохоронних та перевірних органів, практично не рухається, а подекуди навіть погіршується, зокрема в питанні блокування податкових накладних», — розповіла Глазкова.

За її словами, кількість блокувань стрімко зросла у жовтні 2022 року, і практично кожне друге підприємство зазнало збитків від недосконалої роботи податкової служби. Протягом року спілка неодноразово зверталася з відповідними ініціативами до уряду, міністерств, народних депутатів із проханням дати можливість доброчесному бізнесу працювати без зайвих витрат на збір доказів своєї невинуватості перед державою. Попри те, що у більшості випадків бізнес отримував допомогу, системного рішення розв’язання проблеми досі немає.

За даними СУП, щомісячно понад 25 тис. компаній стикаються з проблемою зупинки реєстрації податкових накладних, близько 80% після оскаржень вирішуються в адміністративному порядку. Інші звернення, які розглядаються судами, у 95% вирішуються на користь бізнесу. Загалом у 90% претензії податкової — помилкові.

«Складання пояснень, подання сканованих документів, завіряння підписів, печаток, оплата послуг адвокатів та судових органів — даремно витрачені час і гроші, які б могли інвестуватися та піти на ЗСУ. За розрахунками спілки, на розблокування податкових накладних бізнес щомісячно витрачає близько 400 млн грн. Також втрачає економіка країни, виробництво, переробна галузь, яка б могла розвиватись більш стрімкими темпами», — вважає Глазкова.

За її словами, окремою проблемою механізму блокування податкових накладних є корупційні ризики, «коли створення проблем з реєстрацією податкових накладних з боку податківців пов’язано з людським фактором і є прихованою формою тиску на бізнес з метою отримання неправомірної вигоди».

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *