Програма дотацій для аграріїв на Львівщині виконана на 90%

Аграрії Львівської області за 9 місяців 2023 року збільшили поголів’я великої рогатої худоби на 1130 корів.

Про це говориться у повідомленні Львівської облради у Facebook. 

Як вважає заступниця директорки департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Людмила Гончаренко, це сталося зокрема й завдяки затвердженим змінам до Комплексної обласної програми підтримки та розвитку сільського господарства.

«Дотацію отримали 96 виробників, які загалом утримують поголів’я корів у кількості 3078 голів. Виробники зрозуміли, що потрібно не просто утримувати поголів’я, а розвиватися. За статистикою бачимо, що вперше за роки незалежності виробники стали нарощувати поголів’я корів. Цей приріст ще маленький, але вдалося зупинити спад, який кожного року складав від 2 до 5 відсотків», — сказала вона, додавши, що сума дотацій за приріст великої рогатої худоби склала 22,4 млн грн. 

Станом на 1 жовтня касові видатки програми склали 42,7 млн грн із запланованих 47,98 млн грн. Таким чином, фінансово програма виконана на 89%, а фактичне виконання уже сягнуло 90%.

За напрямом відшкодування відсотків за договорами фінансового лізингу підтримку на суму 1,6 млн грн отримали 14 виробників. Ці кошти дозволили залучити нової техніки на суму понад 20 млн грн. Виробники придбали 14 нових тракторів, сівалки, 3 комбайни, іншу дрібну техніку.

За напрямом пільгових кредитів на реалізацію бізнес-планів з 20,6 млн грн загалом використано 17 млн грн. Пільгове кредитування на зворотній основі на реалізацію бізнес-планів у галузі сільського господарства в сумі 7,1 млн грн отримали 17 підприємств.

Пільгове кредитування на зворотній основі на реалізацію бізнес-планів зі створення (придбання) об’єктів для зберігання, заморожування, переробки та передпродажної підготовки сільськогосподарської продукції в сумі 10 млн грн отримали 6 суб’єктів підприємництва.

«Кошти інвестували у цех із переробки картоплі, цех із виробництва гранульованого корму для річкової риби, цех із переробки сої, 3 об’єкти для сушіння, зберігання зернових та технічних культур. Один із об’єктів, сховище для зерна, вже відкритий. До кінця року планується відкриття ще п’яти», — зазначили в ОВА.

Програмою часткової компенсації вартості насіння скористалися 37 агровиробників, які засіяли сертифікованим сортовим насінням 598 га. З них 360 га гречкою, а 238 га — овочами.

Загалом фінансову підтримку отримали 159 суб’єктів підприємництва, що здійснюють діяльність у галузі сільського господарства.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *