Прогноз Dragon Capital: ВВП сповільниться, курс сягне 39 грн/$

Зростання валового внутрішнього продукту України у 2024 році сповільниться до 4% з майже 6% торік, інфляція зросте до 8% з 5,1% минулого року.

Такий прогноз озвучив голова та засновник інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала 14 лютого на конференції Global Outlook: A Winning Vision, організованій Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).

Він пояснив, що на початку війни ситуація виглядала набагато гірше, а на початку 2023 року теж ніхто не очікував, що економіка зросте майже на 6%.

На думку експерта, ситуація у сфері безпеки покращуватися не буде, проте якщо так станеться, то номінальний доларовий ВВП країни досягне максимального в її історії значення $203 млрд (попередній рекорд — $200 млрд у 2021 році).

Фіала відзначив позитивний бік налагодження експорту через порти на Чорному морі: якщо до війни через них проходило близько 11 млн т на місяць, то зараз уже близько 7 млн т плюс 2,5 млн т через порти на Дунаї, а в лютому очікується ще кращий результат.

Крім того, у Dragon Capital прогнозують отримання Україною цього року запланованих у держбюджеті $37 млрд зовнішньої допомоги: $5 млрд від МВФ, майже $20 млрд від ЄС (€18 млрд) та $8 млрд від США, а також кошти від Канади, Японії, Великої Британії та Норвегії.

«Позитивне рішення ЄС дуже важливе, оскільки це вже більше половини всієї необхідної на цей рік суми», — сказав інвестбанкір, уточнивши, що перші значні кошти очікуються вже у березні ($4,5 млрд від ЄС та $0,9 млрд за програмою МВФ).

За його словами, низька інфляція, яка за підсумками січня склала 4,7%, дає можливість трохи послабити курс гривні та допомогти бюджету, проте навіть за девальвації нацвалюти максимум на 10% інфляція за підсумками року залишиться однозначною. 

Водночас Фіала спрогнозував, що курс гривні на кінець року становитиме 39 грн/$.

Людмила Лебідь, AgroPortal.ua

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *