НБУ покращив прогнози щодо зростання економіки та інфляції

Національний банк України переглянув прогноз зростання реального ВВП України у 2023 році з 2,9 до 4,9%, а також покращив прогноз інфляції на 2023 рік — з 10,6 до 5,8%.

Про це говориться у повідомленні регулятора. 

НБУ назвав причини для такого прогнозу: висока адаптивність бізнесу та населення, поліпшення прогнозів урожаїв, розширення альтернативних шляхів експортних постачань, а також суттєвіші обсяги бюджетних видатків.

Водночас очікується, що у 2024 році економіка зросте на 3,6% попри збереження високих безпекових ризиків. Цьому сприятиме подальша розбудова альтернативних шляхів постачань та збереження м’якої фіскальної політики. Водночас високі безпекові ризики і надалі обмежуватимуть інвестиції.

На покращення оцінок інфляції вплинули високі врожаї та динаміка продовольчих цін.

Так, згідно з прогнозом НБУ, інфляція залишатиметься на однознаковому рівні, хоч і тимчасово прискориться наступного року.

«У 2024 році інфляція прискориться, хоч і залишиться на однознаковому рівні — 9,8%. Тимчасове пришвидшення зростання цін зумовлюватиметься низькою цьогорічною базою порівняння для вартості продовольчих товарів, збереженням тиску на витрати бізнесу, зокрема через збільшення зарплат, та прискоренням зростання адміністративно-регульованих цін», — зазначили у Нацбанку.

Водночас правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку з 20 до 16%.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *