На програми підтримки економіки в дербюджеті закладено 40 млрд грн

Державний бюджет на 2024 рік передбачає продовження і відновлення низки державних програм, направлених на стимулюючу підтримку вітчизняного бізнесу.

Про це розповіла перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко, повідомляє Мінекономіки.

«Ми бачимо, що навіть найзаможніші держави збільшують стимулювання свого бізнесу. Використання механізмів прямої підтримки є життєво необхідним у мирний час, а у часи війни й поготів. Сумарно програми прямої підтримки української економіки складатимуть понад 40 млрд грн. Ці гроші будуть допомагати з доступом до фінансів, активізувати економічно активних людей, розвивати промислове виробництво і залучати бізнес до розмінування», — пояснює Юлія Свириденко. 

У 2024 році держава продовжить реалізацію найбільш суттєвого інструменту фінансової підтримки бізнесу — програми «Доступні кредити 5-7-9%», яка дозволяє використовувати бізнесу ліквідність банків за доступними відсотками. На неї у проєкті бюджету було закладено 18 млрд грн.

Ще одна вкрай ефективна програма, яку підтримує уряд,  — це мікрогранти для малого бізнесу. Вона сприяє економічній активізації українців. Завдяки цій програмі вдалося стимулювати створення або розвиток понад 7 тисяч бізнесів по всій країні.

«Наступного року ми плануємо видати 13 тис. мікрогрантів. Окремий фокус буде спрямовано на ветеранів, ветеранок та їхні родини, яким ми плануємо надати додатково 1 тис. грантів», — наголошує Юлія Свириденко.

За її словами, на грантові програми для бізнесу в проєкті бюджету-2024 пропонується передбачити загалом майже 5 млрд грн.

Також продовжить реалізовуватись програма доступної іпотеки «єОселя», яка є дієвим стимулом для розвитку будівництва. У межах бюджету ця програма отримає 9,4 млрд грн. 

Але найважливішим елементом прямої підтримки бізнесу, за словами Свириденко, наступного року буде розвиток промислового виробництва.

«Насамперед ми продовжимо видавати гранти на розвиток переробних підприємств і, як наслідок, створення додаткових робочих місць. Підприємства активно користуються можливістю вкладати власні кошти, знаючи, що на ці інвестиції можна отримати грант до 8 млн грн. Цього року ми очікуємо, що вдасться видати 700 грантів. Орієнтир на наступний рік — 1000 грантів. Фінансування на ці гранти передбачене з тих самих джерел, що і мікрогранти», — зазначає Юлія Свириденко.

Водночас уряд планує повернутись до фінансування компенсації вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва. Адже велике виробництво агропродукції в Україні має спонукати до виробництва аграрної техніки на вітчизняних підприємствах. На ці цілі планують виділити 1 млрд грн.

Також Юлія Свириденко розповіла про підтримку створення і розвитку індустріальних парків та гуманітарного розмінування українських земель.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *