МВФ побачив, що економіка України почала відновлюватись

Економіка України у 2023 році почала поступово відновлюватися, тож за підсумками року зростання ВВП України може становити до 3% попри війну та продовження російських атак на об’єкти критичної інфраструктури.

Таким є висновок в оприлюдненому сьогодні регіональному економічному прогнозі Міжнародного валютного фонду (МВФ), повідомляє «Укрінформ».

Зазначається, що після російського вторгнення, коли економічного зростання впало на 29% у 2022 році, економіка почала відроджуватися на початку 2023 року, зростання становило 2,4% поквартального зростання із урахуванням сезонних факторів у першому кварталі, та продовжувала зростати у другому кварталі. Спеціалісти МВФ передбачають загальне зростання у 1-3% протягом 2023 року з певними ймовірними ризиками.

Таке відродження фахівці пов’язують із підвищенням стійкості фірм та домогосподарств в умовах війни, що супроводжувалося відновленням внутрішнього попиту, а також із покращенням споживчих та ділових настроїв.

Внутрішній валютний ринок залишався переважно стабільним за допомогою значної міжнародної фінансової підтримки.

«Незважаючи на поточні позитивні прояви, тривалість та інтенсивність війни складає значні ризики для економічного прогнозування. Середньострокові перспективи залежать від результатів війни, масштабів витрат на відбудову, від повернення мігрантів, структурних реформ та перспектив входження до ЄС», — йдеться у документі.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *