Курс долара відпустять: коли це може статися

МВФ схвалив нову програму фінансування України на понад $15 млрд, у межах якої уряду доведеться повернутися до гнучкого обмінного курсу.

Про це розповів директор «Центру економічної стратегії» Гліб Вишлінський у коментарі «Фактам ICTV».

«Програму МВФ поділено на дві частини: одна до перемоги, в розумінні фонду — до закінчення бойових дій, інша — після перемоги. І про будь-які зміни політики обмінного курсу йдеться у другій частині. По суті, йдеться про повернення до того режиму курсоутворення, який був до повномасштабного вторгнення рф», — наголосив він.

Вишлінський уточнив, що це означає:

  • повернення до гнучкого обмінного курсу;
  • валютні інтервенції Нацбанку (значний разовий вплив на валютний ринок і курс шляхом продажу/закупівлі великих партій іноземної валюти) виключно для згладжування нестабільності;
  • управління інфляцією через процентну ставку Національного банку (наприклад, якщо прогнозована інфляція знаходиться вище цільового рівня, то для її стримування ставка підвищується, і навпаки).

Гліб Вишлінський прогнозує, що на період до закінчення активних боїв в Україні діятиме нинішній режим фіксованого курсу гривні до долара. Однак це не означає, що Нацбанк не переглядатиме його в бік підвищення чи зниження.

«Все залежить від низки обставин: ситуації на фронті; обсягів міжнародної фінансової допомоги; стабільності експорту, зокрема сільськогосподарської продукції через Чорноморський зерновий коридор, завдяки якому Україна отримує великі обсяги валютних надходжень», — пояснив експерт.

Водночас він наголосив, що цього року наша країна має отримати суттєві обсяги фінансової допомоги, що, по суті, знімає сценарій знецінення гривні.

За прогнозом експерта, коли НБУ все ж повернеться до гнучкого курсу, він буде приблизно таким же, що й зараз. Тобто про різкий стрибок курсу гривні не йдеться.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *