Європарламент погодив створення фонду допомоги Україні на $50 млрд

Європейський парламент 17 жовтня схвалив пропозицію щодо створення фонду для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України (New Ukraine Facility) у 2024-2027 роках обсягом €50 млрд.

Про це говориться у повідомленні Європейського парламенту.

Депутати Європарламенту зробили дещо сильнішою підзвітність для цих коштів відповідно до вимог вступу України до ЄС.

«Механізм для України є частиною поточного перегляду довгострокового бюджету ЄС, для якого необхідні коригування, оскільки він був серйозно виснажений після численних криз, які сталися з 2021 року. Депутати Європарламенту наполягають на тому, що механізм разом із усім бюджетом перегляду має бути узгоджено якнайшвидше, оскільки з 2024 року не буде жодних положень про допомогу Україні. Пакет також має бути інтегрований у річний бюджет на наступний рік, який буде узгоджено в листопаді», — говориться у повідомленні ЄП.

Зазначається, що кошти на фінансування України будуть зокрема взяті із заморожених активів рф або пов’язаних із росією людей, які підтримують війну проти України.

Крім того, Європарламент посилив положення щодо боротьби з шахрайством, корупцією, конфліктом інтересів і порушеннями під час використання коштів ЄС в Україні. Українські компанії, що належать олігархам, не отримають кошти Євросоюзу.

Зокрема, буде створено вебпортал про фінансові операції, надані Україні, про цілі цих операцій, а також досягнення, необхідні для отримання допомоги. ЄС також хоче, щоб були оприлюднені внески від третіх країн і міжнародних організацій.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *