Хвиля банкрутств агровиробників — це реальність

Українські сільгоспвиробники продовжують стикатися з низкою викликів у своїй діяльності.

Про це розповів виконавчий директор та співвласник Agricom Group, президент «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) Петро Мельник в інтерв’ю The Page.

«Хвиля банкрутств — це реальність. Цьогоріч ми матимемо важку фінансово-економічну ситуацію в галузі. І якщо уряд не впровадить програми підтримки аграріїв, а кожен кредитор виставить вимоги до своїх боржників, піраміда рухне. 

Зараз ми всі тримаємося за рахунок того, що один одному робимо поступки, балансуємо обігові кошти. У нас також є боржники, а саме — держава, що затягує процес відшкодування ПДВ, наші клієнти, які вчасно не повертають кошти. Весь ринок тепер існує за рахунок того, що ніхто не робить різких рухів», — пояснив він. 

На думку фахівця, в зоні ризику банкрутства можуть опинитися агрокомпанії на півдні, півночі та сході, які віддалені від західних кордонів і наближені до територій, де ведуться активні бойові дії. Центр України також не в кращій ситуації.

«Наступний чинник — фінансовий. Агрокомпанії, які не змогли реструктурувати свою ліквідність, також перебувають у зоні ризику банкрутства», — вважає Петро Мельник. 

І додає, що кліматичні ризики також присутні. Цьогоріч ті, хто сіявся по мінімуму з пізнім обробітком ґрунту, — найбільш ризикові компанії. Адже весною поля затоплювало, а восени фіксують посуху.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *