Фермери можуть отримати товарні кредити на повний пакет продуктів для посівної

Однією з найактуальніших проблем, які визначають стан сучасного агросектору України, є обмеженість фінансових ресурсів для забезпечення виробничої та інноваційної діяльності сільськогосподарських підприємств. Особливо це стосується малих та середніх агровиробників, які, відчуваючи нестачу власних коштів та не маючи можливості залучати банківські кредити, здебільшого залишаються низькорентабельними та подекуди збитковими.

Вже звичні для аграріїв програми підтримки від приватних компаній суттєво не покращують ситуацію, адже високі ризики під час війни змушують їх суттєво урізати обсяги фінансування. Приватні компанії значно скоротили свої форвардні програми, а державні аграрні компанії зовсім припинили фінансувати сільгоспвиробників. Крім того, зменшилися пропозиції товарого кредитування, які були одним із основних джерел залучення ресурсів для українських агровиробників, особливо в сегменті невеликих господарств. Ці інструменти дозволяли аграріям забезпечувати себе необхідним насінням, засобами захисту рослин, мінеральними добривами та пальним для польових робіт. При цьому кошти постачальникам аграрії повертали вже після збору та продажу врожаю або частиною врожаю. 

Новим і поки що незвичним для українських сільгоспвиробників джерелом фінансування є грантові програми. Отримати грант також непросто, адже у кожного фінансового донора є багато програм різного спрямування, всі вони відрізняються умовами, і аграрій повинен чітко розуміти, в якій програмі йому брати участь і під що залучати кошти. Крім того, участь у грантових програмах також передбачає ґрунтовну підготовку і розробку бізнес-плану. Однак грант в умовах війни є дієвим інструментом залучення додаткового фінансування, і попит на участь в таких програмах зростає, адже  вони дають можливість аграріям отримати безповортну фінансову допомогу на розвиток бізнесу. 

Крім грантових програм, міжнародні організації разом із українськими приватними компаніями  впроваджують й інші проєкти фінансової допомоги вітчизняним аграріям. Зокрема, Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) надає фінансову підтримку компаніям-постачальникам матеріально-технічних ресурсів (МТР) для розробки та впровадження інноваційних фінансових продуктів, адаптованих до потреб невеликих агропідприємств і фермерів під час війни. Залучаючи інвестиції в інновації, постачальники МТР модернізують та розвивають свій бізнес і водночас вивільняють кошти для підтримки вітчизняних агровиробників через товарне кредитування. 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *