Додаткові витрати аграріїв на прифронтових територіях складають 8 тис. грн/га

Фермери, які працюють на прифронтових територіях, потребують фінансової допомоги.

Про це заявив т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час зустрічі з міжнародними донорами, які надають допомогу аграрному сектору України, повідомила пресслужба Мінагрополітики. 

Головна мета зустрічі, у якій взяли участь представники Світового банку, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), представники країн-донорів від посольств, — це надання фінансової підтримки фермерським господарствам, які працюють в 25-кілометровій прифронтовій буферній зоні.

Тарас Висоцький зазначив, що з початком війни бізнес був релокований, проте фермерські господарства, які прив’язані до землі, не можуть бути переміщені й потребують підтримки.

Для агровиробників, які працюють на прифронтовій території, логістика вдвічі дорожча, ніж загалом по Україні. Додаткові виробничі витрати на цих територіях складають близько 8 тис. грн за гектар. Проте ці фермерські господарства виконують також і велику соціальну роль, уточнив т.в.о. міністра. 

«Аграрії, які працюють у прифронтовій буферній зоні, підтримують життя на цих територіях. Якщо вони припинять вести бізнес, ця територія перетвориться на пустку. Так, ми розуміємо всі ризики, пов’язані з безпосередньою близькістю ведення воєнних дій, проте аграрії, які залишились на цих територіях, потребують допомоги», — зазначив Тарас Висоцький.

Він також підкреслив, що йдеться про допомогу всім фермерським господарствам незалежно від кількості оброблюваних земель. А загальна площа, на яких вони працюють, складає близько 1 млн га.

«Підтримка фермерів, які працюють в прифронтових землях, — це інвестиція в майбутнє цих територій. Сподіваюсь, що ми можемо знайти певні рішення, щоб вони могли продовжити працювати», — додав Тарас Висоцький.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *