Через зупинку зернового коридору Україна недоотримає $2 млрд валютних надходжень

Обсяг збитків через зупинку дії зернової ініціативи може сягнути кількох мільярдів доларів. Йдеться про період до кінця поточного року, якщо її так і не вдасться поновити.

Таку оцінку зробив керівник департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.

За його словами, регулятор переглянув свої припущення стосовно зернового коридору. «Водночас до нового макроекономічного прогнозу не закладали можливість його відновлення. Проте разом зі зменшенням безпекових ризиків НБУ заклав розблокування всіх морських портів країни з другої половини 2024 року», — цитує посадовця Новини.LIVE.

Щодо впливу припинення «зернової угоди», то його Нацбанк заклав у базовий сценарій з ВВП. Загалом її зупинка матиме два негативні наслідки: зниження швидкості експорту збіжжя та зменшення валютної виручки — за оцінками НБУ, йдеться про мінус $2 млрд. Водночас зауважується, що вищеозвучену суму втрат Україні вдасться «наздогнати» наступного року.

Українська економіка адаптується, вже зараз розглядаються альтернативи для експорту збіжжя. Все ж, у НБУ припускають можливість поновлення руху зерновим коридором, що може покращити перспективи експорту, наголосив топменеджер Нацбанку.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *