Бізнес просить не скорочувати терміни повернення валютної виручки

Європейська Бізнес Асоціація звернулась до прем’єр-міністра, голови НБУ та народних депутатів із проханням не допустити скорочення граничних строків повернення валютної виручки та введення будь-яких додаткових валютних обмежень в Україні.

Як говориться у повідомленні ЄБА, бізнес тривалий час акцентував увагу на важливості поступово лібералізовувати валютні обмеження, зокрема для продовження, наскільки це можливо в нинішніх умовах, експортних та імпортних операцій, глобальної експансії тощо. Важливим кроком на цьому шляху стало оприлюднення у липні 2023 року Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

«Водночас цього тижня в ЗМІ з’явилась інформація щодо можливого запровадження жорсткіших умов повернення валютної виручки, а саме скорочення граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів.

Варто зауважити, що у окремих компаній-членів асоціації реалізація продукції на експорт складає близько 80% товарного портфелю, але стан взаємовідносин українських компаній з іноземними контрагентами з моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну значно ускладнився», — пояснюють у ЄБА.

І додають, що відсутність доступу до українських портів призвела до збільшення транспортного плеча до кінцевих клієнтів до 4-6 місяців. Крім того, за даними представників бізнесу, у зв’язку з воєнними діями споживачі продукції вимагають підтримування незнижувального залишку готової продукції на іноземних складах на 4-5 місяців як гарантію стабільності постачань, що з огляду на стандартну відстрочку платежу у 1-2 місяці призводить до майже річного циклу обертання грошей.

«Існуючі на сьогодні обмеження в 180 днів, за інформацією від бізнесу, часом вже не дають змоги вести ефективний експортний бізнес, і періодично підприємці звертаються з пропозиціями щодо збільшення граничних термінів повернення грошей», — уточнюють в асоціації. 

Тому Європейська Бізнес Асоціація дуже просить із розумінням поставитись до ситуації, яка впливає на її діяльність, та вимог у межах взаємодії на глобальному рівні. Зокрема, спільнота звертається з проханням до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, голови НБУ Андрія Пишного, голови Комітету ВРУ з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням розглянути можливість недопущення подальшого скорочення граничних строків повернення валютної виручки та введення будь-яких додаткових валютних обмежень, а також розглянути можливість збільшення згаданих строків повернення валютної виручки.

«Крім того, розглянути доцільність звільнення компаній від відповідальності у разі, коли контрагенти-нерезиденти несвоєчасно оплачують товари/роботи/послуги або несвоєчасно повертають передоплату на користь резидента — це питання не 100% лежить в зоні відповідальності бізнесу, що працює в Україні, тому, в нинішніх непростих реаліях, вкрай дивно накладати різного роду відповідальність на бізнес (змінювати правила відшкодування ПДВ тощо). Асоціація готова провести окрему зустріч та обговорити дані питання, тому дуже сподіваємось на діалог у цьому контексті», — підсумовують в асоціації. 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *