Агросектору загрожує хвиля банкрутств без дієвих фінансових інструментів

Обігові кошти в українських аграріїв вичерпуються, оскільки через війну суттєво здорожчала експортна логістика, а ціни на агропродукцію, навпаки, знизились.

Про це у телеефірі заявив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук, говориться у повідомленні ВАР.

«Логістичні маршрути сьогодні є надто дорогими. Подекуди транспортування агропродукції забирає 50% її вартості. Також ціна всередині країни на зернові є нижчою за собівартість. Навіть на соняшник ціна є збитковою. Хоча багато аграріїв зробили ставку на посів олійних культур з надією вийти на собівартість, з кожним місяцем стає складніше», — наголосив Денис Марчук.

За його словами, виходом із ситуації могли би стати законодавчі зміни у сфері фінансування аграріїв, які б дали можливість залучити кошти в роботу, виростити продукцію, реалізувати її та сплатити кредити, відсотки за ними і залучити для держави валютну виручку.

«Програма кредитування «5-7-9%» є дієвою, але вона обмежена лімітом у 90 млн грн. Цей ліміт багато хто з агровиробників уже вичерпав. Тому сьогодні важливо передбачити в бюджеті на 2024 рік підняття ліміту до 130-140 млн грн. Також одним із важливих інструментів залучення коштів могло би стати прийняття законопроєкту 9352 «Про аграрні розписки». Нововведення дозволять аграріям залучати кошти за цим фінансовим інструментом під гарантії права користування орендованою землею. Відповідно, це зробить аграрні розписки привабливими для кредиторів», — зауважив Денис Марчук. 

І додав, що «без стабільних експортних маршрутів та фінансування ми побачимо хвилю закриття фермерських господарств».

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *