Аграрії просять парламент не скасовувати податкові пільги: вони конче потрібні

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з проханням не підтримувати проєкт закону, який передбачає скасування податкових пільг на час воєнного стану.

Йдеться про законопроєкт  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (№8401), говориться у повідомленні УКАБ.

Як повідомляється у зверненні, законопроєкт №8401 пропонує встановити, що окремі норми щодо пільг діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 липня 2023 року.

Зокрема, під дію законопроєкту можуть потрапити:

  • можливість для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу;
  • можливість для фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • зупинення проведення документальних перевірок та зупинення перебігу строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства та за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

«На думку ініціаторів, законопроєкт мав би забезпечити виконання Україною зобов’язань у межах Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року. Проте скасування податкових пільг, які було запроваджено під час воєнного стану, може призвести до суттєвого зменшення можливостей підприємств продовжувати вести свою господарську діяльність», — пояснюють в УКАБ.

Оскільки воєнні дії на території України продовжуються, і аграрний сектор все ще несе збитки через збройну агресію росії, які вже сягають $34,25 млрд, то сільгоспвиробники досі гостро потребують податкових пільг, запроваджених державою.

«З огляду на вищезазначене, УКАБ закликає голову Верховної Ради України Руслана Стефанчука прислухатися до думки аграріїв та не підтримувати проєкт закону України №8401 від 31.01.2023 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», — говориться у повідомленні.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *