Аграрний сектор може недоотримати коштів з держбюджету

Підтримка військово-промислового комплексу вплине на внутрішнє фінансування України, тому потрібно буде шукати альтернативні шляхи для фінансування секторів, які не відносяться до безпекових.

Про це розповів економіст, ексрадник Президента України (2019-2024 рр.) Олег Устенко на форумі «Зерно і переробка: розвиток попри війну – 2024».

Він зазначив, що на 2025 рік у бюджеті закладена найбільша сума за останні роки саме на підтримку військово-промислового комплексу — $50 млрд, тоді як на невійськові програми передбачається $40 млрд, проте можуть виникнути складнощі, які вплинуть на аграріїв. Олег Устенко додав, що всі надходження в Україну у вигляді зборів, податків будуть направлятися саме на сектор безпеки і оборони, який не фінансується нашими партнерами.

Олег Устенко, економіст, ексрадник Президента України

Союзниками і партнерами фінансується саме не безпековий сектор, він потребує $40 млрд. Прогнозується, що $20 млрд ми можемо отримати від ЄС, що наполовину покриває потребу на наступний рік. Ще приблизно $10 млрд складуть внутрішні запозичення України. Додаткове фінансування, яке може зайти в країну з боку Міжнародного валютного фонду, складе приблизно $5 млрд. Таким чином, загальна сума — всього $30 млрд, з огляду на те, що частково витрати, які прогнозуються на 2025 рік, не зміняться.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *