На Кіровоградщині знову спалах АЧС

Африканську чуму свиней (АЧС) виявили у підсобному господарстві Олександрійського геріатричного пансіонату зі спеціальним відділенням (Кіровоградська обл.).

Про це говориться у повідомленні Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Фахівці встановили, що в підсобному господарстві всього утримувалось 22 голови. Падіж тварин розпочався вранці 12 вересня, всього загинуло 10 голів. При дослідженні відібраних проб патологічного матеріалу в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби діагноз африканська чума свиней підтвердився.

Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олександрійській міській раді територію підсобного господарства Олександрійського геріатричного пансіонату зі спеціальним відділенням оголошено епізоотичним вогнищем неблагополучного пункту з АЧС та встановлено карантин. Також визначено зони захисту та нагляду. 

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися на території підсобного господарства (в епізоотичному вогнищі), підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводиться їх спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.

Згідно з даними Держпродспоживслужби, на Кіровоградщині з початку року зареєстровано 5 неблагополучних пунктів у Кропивницькому та Новоукраїнському районах. Чотири випадки захворювання свиней на АЧС припадають на приватний сектор, один випадок зареєстрували на свинофермі. Було вилучено, умертвлено шляхом евтаназії та спалено все наявне свинопоголів’я в епізоотичних вогнищах (450 голів). У епізоотичних вогнищах проведено вимушену дезінфекцію: всього продезінфіковано 606 об’єктів загальною площею 7120 м². У зв’язку з вилученням поголів’я свиней з епізоотичних вогнищ через виникнення африканської чуми свиней була здійснена виплата фізичним особам-власникам. Сума компенсованої майнової шкоди на території Кіровоградської області за 2023-2024 роки складає понад 1 млн грн.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *