Кормові добавки для тварин

Кормові добавки для тварин
Кормові добавки для тварин

Кормові добавки для тварин та птахів є концентратом поживних речовин. Їх дають як доповнення до основного раціону. Завдяки концентратам вдається збалансувати частку макро- та мікроелементів у меню. До добавок відносять дріжджі, ферменти, сіль тощо.

Навіщо потрібні кормові добавки

Концентрати використовують для:

  • Забезпечення тварин усіма поживними речовинами. Збалансувати раціон без застосування кормових добавок важко, тому що більшість продуктів містять мало мікронутрієнтів, решта дозволяється давати лише в обмежених кількостях.
  • Поліпшення апетиту та роботи шлунково-кишкового тракту. Вкусоароматичні речовини у складі добавок підвищують привабливість корму для тварин. Вітаміни, мінерали та ферменти сприяють правильному травленню. В результаті тварина отримує більше поживних речовин із того ж обсягу корму.
  • Підвищення показників виживання. Молодняк, який не відчуває дефіциту поживних речовин, гине рідше.
  • Завдяки збалансованому раціону краще працює імунна система, що запобігає виникненню епідемій.
  • Прискорення зростання. Добавки дають змогу отримати більше прибутку за менший термін.
  • Поліпшення репродуктивних функцій. У середньому приріст поголів’я зростає на 12-15%. Відбувається це за рахунок збільшення багатоплідності та скорочення періоду між пологами та наступною вагітністю.
  • Підвищення якості та обсягу продукції. М’ясо тварин, що вживають добавки, більш ніжне та смачне.
  • Концентрати дозволяють збільшити надої. При їх введенні в раціон підвищується несучість курей.

Різновиди кормових добавок

Умовно концентрати ділять на технологічні, зоотехнічні, комбіновані, харчові та сенсорні. Останні роблять корм привабливішим для тварин. До їх складу входять смакоароматичні речовини. Зоотехнічні добавки містять про- та пребіотики, протеїни, ферменти і т. д. Їх застосовують для профілактики та лікування деяких патологій. Технологічні препарати пригнічують розмноження бактерій та плісняви.

Найчастіше фермери використовують харчові добавки. Їх поділяють на нормовані, що регулюють здоров’я тварин та енергетичні. До перших входять мінеральні і вітамінні добавки. Енергетичні концентрати підвищують працездатність та продуктивність тварин. Препарати, що регулюють здоров’я, знищують хвороботворні мікроорганізми та виводять токсини.

Які добавки потрібні сільськогосподарським тваринам

Птахам, особливо бройлерам, важливо отримувати концентрати, які зміцнюють імунітет. Це підвищує їхню виживання. Протеїнові добавки прискорюють зростання курчат, забезпечують швидкий набір маси і підвищують несучість. Для покращення якості продукції птахам пропонують кальцій, у т. ч. у вигляді кормової черепашки та шкаралупи.

Корови, вівці та кози потребують лизунців, солі та мінеральних добавках. Їм підходять премікси для збільшення надою. Вітається наявність жому та макухи в раціоні. Коням також пропонують спеціальні лизунці із сіллю дрібного помелу. Свиням у меню вводять білкові добавки. Їм дають премікси для зміцнення імунітету, підвищення фертильності та активного зростання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *