Знеструмлення змушує переробників свинини скорочувати запаси

Перебої електропостачання — спільна проблема виробників, переробників свинини і роздрібної торгівлі та споживачів, що з жовтня стала однією з пріоритетних.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

Як зазначається, аварійні та планові відключення електропостачання безпосередньо впливають як на цінову ситуацію на ринку свинини, так і на сам формат роботи його операторів.

«Так, уже місяць переробники стикаються з відмовами від попередньо замовленої охолодженої свинини, перенесенням постачання та вимушеним переглядом графіків виробництва та/чи відвантаження готової продукції. У зв’язку з цим в середині жовтня чимало операторів мали значні перехідні залишки продукції та її повернення, тож у відповідь на це переробники зменшили обсяги заготівлі та завантаженість забійних цехів щонайменше на 20-30%», — констатують експерти.

В результаті зміни попиту істотно вплинули і на планову реалізацію товарних партій виробників свинини, що посилило тиск на ціни на тлі сезонно активнішого приросту живої маси тварин.

«Зокрема, з другої декади жовтня перебої електропостачання підсилили сезонне просідання цін закупівлі свиней забійних кондицій: якщо протягом другого тижня жовтня середня ціна на свинину живою масою становила 73,9 грн/кг, то за чотири тижні показник понизився до 61,7 грн/кг (-16,5%)», — додають в асоціації.

Також зазначається, що вартість кіловата електроенергії, отриманого від дизельного генератора, удвічі-тричі вища за стандартну. Але і виробники, і переробники змушені йти на такі витрати, оскільки довготривале відключення електроенергії призводить до більших виробничих втрат і вищої собівартості продукції.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *