Україна повернеться до імпорту сиру

Продаж сиру падає із закінченням свят, однак сировари не поспішають стимулювати реалізацію зниженими цінами.

Про це повідомляють аналітики «Інфагро».

«Більше того, деякі вітчизняні виробники збільшують ціну, незважаючи на і так досить високу рентабельність», — констатують спеціалісти.

Як зазначається, експортні ціни сироварам доводиться суттєво знижувати або й взагалі відмовлятися від зовнішніх продажів. Адже європейські сири можна купити дешевше. Тому від постачання до ЄС українські виробники сиру, напевно, будуть відмовлятися, залишаючи за собою традиційні ринки збуту в Казахстані чи Молдові. Тобто експорт сиру суттєво впаде, прогнозують експерти. Уже в грудні він знизився більш як удвічі.

«Ну а в цілому за рік за рахунок налагодження постачання до ЄС експорт напівтвердого сиру зріс майже на 70% — до 7,7 тис. т. Це рекордний обсяг з 2014 року, коли Україна ще експортувала товар у росію», — нагадують аналітики.

І додають, що українських сироварів торік деякий час радувало суттєве скорочення імпорту сиру. Впродовж тривалого періоду європейський товар був неконкурентним на нашому ринку. Сичужних сирів (твердих, напівтвердих, білих) було завезено на 37% менше, ніж у 2021 році.

«Слід зазначити, що в поточному році імпорт сиру, скоріш за все, виросте. З жовтня обсяги імпорту почали зростати. Товар у Європі суттєво подешевшав, а вітчизняні сировари ціни на свій товар зменшувати не бажають. Мережам знову значно вигідніше купувати європейські сири», — пояснюють аналітики.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *