Скорочення поголів’я корів в Україні сповільнюється

Загальне поголів’я великої рогатої худоби в Україні станом на 1 березня 2023 року склало 2,4 млн голів, що на 376,8 тис. гол. менше проти аналогічного періоду минулого року.

Про це говориться у повідомленні Асоціації виробників молока. 

Число корів склало 1,35 млн голів (-15%).

Найбільш істотно за останній рік загальне поголів’я ВРХ і корів скоротилося в Запорізькій, Харківській, Сумській, Миколаївській і Луганській областях. Дані щодо Донецької, Луганської та Херсонської областей відсутні.

«У місячній динаміці, на 1 березня проти 1 лютого, кількість ВРХ в Україні, за попередніми даними, збільшилася на 86,1 тис. голів (+0,62%), хоча ці показники дуже приблизно можна вважати ознаками стабілізації у тваринництві. Позаяк, за попередніми даними Держстату, щонайменше 3,9% поголів’я ВРХ знаходиться на територіях, де проходять воєнні дії», — уточнюють в асоціації.

Збільшення поголів’я ВРХ і корів характерне переважно для областей Центральної та Західної України, які істотно менше постраждали від російської агресії порівняно з областями на півдні та сході. Аналітики припускають, що поголів’я в окремих областях зросло внаслідок релокації тварин із прифронтової зони в більш безпечні місця. 

Молочно-товарні ферми (МТФ) станом на початок березня утримують 936,7 тис. голів ВРХ та 389,9 тис. голів корів, що, відповідно, на 69,8 тис. голів (-7,45%) та 33,3 тис. голів (-8,54%) менше проти минулого року. Хоча в короткостроковій, місячній, динаміці кількість ВРХ на МТФ збільшилася на 5,1 тис. голів (+0,54%), а кількість корів —  на 1,7 тис. голів (+0,44%).

Найбільше скорочення поголів’я ВРХ та корів рік до року спостерігається саме в господарствах населення: станом на 1 березня селяни утримували 1,47 млн голів ВРХ (-307 тис. голів, або -20,85%) та 957,4 тис. корів (-168,5 тис. корів, -17,6%). Водночас у місячній динаміці, на 1 березня проти 1 лютого 2023 року,  зафіксовано зростання поголів’я ВРХ на 81 тис. голів (5,50%), зокрема корів — на 6,6 тис. голів (+0,69%).

«Можливо, приріст поголів’я ВРХ та корів у господарствах населення пов’язаний не тільки з сезонним приростом, але й з уточненням даних щодо кількості тварин, які утримувалися в господарствах прифронтових областей, які були втрачені або не оприлюднені в умовах військово-політичної нестабільності в 2022 році», — зауважив аналітик Георгій Кухалейшвілі.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *