Сезонність, експорт і логістика: названо причини здешевлення молока

Пропозиція сирого молока на ринку України у кінці травня все ще перевищувала попит. Відсутність експорту та надлишок молока на складах переробних підприємств значно позначились на ціні сирого молока.

Про це брифінгу повідомила керівниця проєкту «Гуртовий збут молока» Олена Жупінас, пише milkUa.Info.

«Станом на кінець місяця середня ціна на молоко від господарств становила 11,38 грн/кг. Це нижче на 43 коп. порівняно з кінцем квітня і на 60 коп. — порівняно з кінцем березня. Тобто за останні два місяці ціна на молоко в Україні знизилась у середньому на 5%. Якщо проаналізувати динаміку цін у ЄС, то за період з 1 січня по 1 квітня там сировина подешевшала на 16%. Спостерігається подальше зниження цін на молоко. Це пов’язано з великими залишками молочної продукції в Україні на складах, зменшенням експорту і падінням споживання всередині країн ЄС», — додала вона.

Водночас зниження витрат на електроенергію та оплату комунальних рахунків дало змогу споживачам витрачати більше коштів на харчові продукти. Саме тому українські та європейські аналітики очікують, що в другій половині червня і на початку липня ситуація може змінитись, і потреба в молоці зросте, відповідно це вплине на відновлення ціни, пояснює експерт. 

Також на вартість молока впливає сезонність виробництва. Наразі 30% молока на переробку надходить від населення, але через кілька тижнів, коли постачання від населення почнуть падати, заводи відчують нестачу і почнуть підіймати закупівельні ціни.

«Окрім ситуації на ринку, ще одним дуже важливим фактором, що вливає на ціну, є логістика. В Україні склалась така система заготівлі молока, коли переробні заводи із Західної України їдуть у північні та центральні регіони, а заводи з півдня — на захід. Все це логістичні затрати — вони сягають в середньому 90 коп./кг молока. На жаль, змінити ситуацію наразі неможливо», — зазначає Олена Жупінас.

Стосовно прогнозів на червень, то експерт зазначила, що практично усі оператори ринку підтвердили точкові зниження, але вони стосуються здебільшого північних областей, пов’язані з логістикою і не перевищуватимуть 10−15 коп. На другу половину червня аналітики прогнозують стабілізацію ціни.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *