Промислове молоко показало найбільший за рік приріст цін

Закупівельні ціни на молоко від промислових господарств у першій декаді жовтня найбільше за весь рік зросли у спробі підтягнутися до ринкових позначок.

Про це говориться у повідомленні Асоціації виробників молока.

Як зазначається, темпи росту закупівельних цін на сировину можна впевнено назвати стриманими на тлі високих експортних показників галузі.

Станом на 10 жовтня середня закупівельна ціна на молоко екстра ґатунку склала 11,60 грн/кг без урахування ПДВ, що на 62 коп. вище ціни кінця вересня. Ціновий діапазон залежно від розміру партії коливався від 10,20 до 12 грн/кг.  

«Таке зростання цін на молоко екстра ґатунку пояснюється його затребуваністю на тлі збільшення кількості молокопереробних підприємств з «єврономером». Для виконання контрактів підприємства потребують молока високої якості», — пояснює аналітик АВМ Яна Лінецька.

Вищий ґатунок зріс на +15 коп. — до 10,48 грн/кг. Ціновий коридор тримався у межах 9,50-11 грн/кг. Перший ґатунок також підтягнувся відразу на 35 коп. — до 10,13 грн/кг. Ціна на таке молоко коливалася від 9,16 до 11 грн. Середньозважена ціна трьох ґатунків проти показника кінця вересня піднялася на 37 коп. — до 10,73 грн/кг.

«Високі ціни на молочні продукти, початок опалювального сезону та рецесія в ЄС впливають на укладання ф’ючерсних контрактів щодо постачання молочної продукції. Обсяги майбутніх контрактів та ціни на імпорт українського набілу починають просідати. До того ж ЄС починає компенсувати запаси за рахунок імпорту з країн Океанії (Австралія та Нова Зеландія), де наразі триває сезон великого молока.

А враховуючи те, що Європа була основним торговим партнером для України, в короткостроковій перспективі ціни, швидше за все, вже не будуть показувати такого стрімкого росту. Однак підтримку цінам буде надавати сезонне скорочення виробництва молока», — прогнозує експерт.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *