Поросят в Україні бронюють далеко наперед

Обмеженість внутрішньої пропозиції тисне не тільки на ринок товарної свинини, а й на ринок товарних поросят.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

«Протягом серпня котирування у цьому сегменті зберігалися на рівні липневих, проте у кінці літа та на початку вересня постачальники переглянули їх у бік підвищення. Так, наразі товарні поросята масою 20-30 кг коштують 120-146 грн/кг проти 90-130 грн/кг у липні-серпні, а тварини у ваговій категорії 9-12 кг зросли в ціні на 20%, в середньому — до 230-240 грн/кг», — говориться у повідомленні.

В асоціації відзначають, що вагомим драйвером цін на товарних поросят є стабільно високий попит на тварин для відгодівлі, зокрема від аграріїв, що спеціалізуються на зернових та в умовах обмеженої зовнішньої торгівлі хочуть самотужки збільшити додану вартість виробленої продукції за рахунок свинарства.

«Проте, як і раніше, пропозиція товарних поросят залишається вкрай обмеженою: частина постачальників переорієнтувалася на власну відгодівлю, а абсолютна більшість майбутніх партій ферм-репродукторів заброньована наперед», — підкреслюють в асоціації.  

Додатковим чинником, що підтримує позитивну цінову динаміку, є відповідні зміни на ринку живця. Приріст цін на свиней забійних кондицій підживлює попит на товарних поросят з боку «ситуативних» свинарів як можливість досить швидкого заробітку, пояснюють експерти.

У той же час у країнах ЄС також спостерігається зростання цін на товарних поросят, що триває з червня. Так, за даними Єврокомісії, середня ціна поросяти у країнах співдружності на початку вересня складала 53,9 €/гол, що на 10% вище, ніж місяцем раніше, та на 66%, ніж у вересні 2021 р.

«Водночас істотне підвищення транспортних витрат та девальвація гривні наразі створюють економічні бар’єри для імпорту тварин для відгодівлі з-за кордону», — констатують в асоціації.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *