Новий відлік квот на свинину стимулював імпорт, але не надто

Активність імпортерів свинини, всупереч очікуванням, у січні була не вище середньої.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

Так, за підсумками січня імпорт охолодженої та мороженої свинини (УКТ ЗЕД 0203) склав 1,92 тис. т, або $3,9 млн.

«Порівняно з груднем обсяги імпорту свинини у перший місяць року зросли втричі. Проте такий приріст непоказовий, адже послаблення попиту на імпортну сировину в кінці року за сприятливішої цінової кон’юнктури на внутрішньому ринку є типовим. Пожвавлення імпортерів у січні передбачуване, адже з 2023 року починається новий відлік квот, що дозволяють завезти свинину без сплати мит, тобто дешевше, ніж місяцем раніше. Так, у січні середня ціна кілограму імпортованої свинини склала 2,03 $/кг проти 2,15 $/кг у листопаді та 2,2 $/кг у жовтні», ― коментують аналітики.

Зазначається, що очікування напливу дешевшої м’ясної сировини з-за кордону виявилися перебільшеними, адже фактичний січневий імпорт не перевищував середньомісячні постачання останніх років та у 3,5 раза нижчий за відповідний період минулого року.

Нижча імпортна активність у кінці минулого року скоротила «відрив» від показника 2021-го до 15,6%. Так, у 2022-му до України надійшло 47 тис. т проти 41 тис. т роком раніше, а ключовими постачальниками свинини стали Данія (34,9% імпортованого), Нідерланди (24,9%) та Польща (21,5%), які утримують лідерство серед інших країн-експортерів ЄС і цьогоріч.

Станом на 6 лютого залишок імпортної квоти в межах Угоди про асоціацію з ЄС складає 17,9 тис. т.

«Окрім домовленості з Європейським Союзом, Україна має аналогічні умови безмитного імпорту в межах товарної квоти з Канадою (18,6 тис. т для імпорту м’яса свиней, свинячих субпродуктів та жиру в 2023-му) та Великою Британією (3,4 тис. т для імпорту м’яса свиней). Проте, зважаючи на віддаленість цих країн і високі логістичні витрати, такі закупівельні операції навряд будуть економічно привабливими», — додають галузеві аналітики.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *