Названо фактори, які вплинуть на вартість м’яса найближчим часом

Ціни на м’ясо в Україні в найближчому майбутньому залежатимуть від вартості енергоресурсів, кормів, вітамінів, обсягу імпортного постачання, інфляції та індексу споживчих цін.

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Максим Гопка.

За даними Держстату, ціни на свинину в 2022 році від січня до жовтня зросли на 33% та склали у вересні 164,30 грн у середньому. На сало ціни зросли на 55% за аналогічний проміжок часу і складають 149,7 грн, повідомляє УКАБ на сторінці у Facebook.

Наразі основними складовими, що впливають на ціну виробництва м’яса, є:

  • Стрімке скорочення поголів’я. Через бойові дії та за рахунок окупованих територій поголів’я свиней за 9 місяців скоротилось приблизно на 10%. Паралельно з цим загальна забійна маса тварин за 9 місяців порівняно з 2021 роком зменшилася на 11,8%.
  • Здорожчання логістики і палива для транспортування — на кожному виробничому ланцюжку це додаткові витрати.
  • Зростання ціни на вітаміни і мікроелементи. Їхня ціна також зросла залежно від країни постачання приблизно на 30%.
  • Вартість кормів: ціни на зернові й олійні були на низькому рівні весною та влітку, що допомагало виробникам перекривати витрати. Восени ціни на продукцію рослинництва зросли, що впливає і на корми.
  • «До того ж ціни залежать від імпорту м’ясної продукції, котрий стримує ціни, навіть якщо загальний обсяг імпорту складає 15% від загальної кількості м’яса на ринку України. За 9 місяців 2022 року було імпортовано 40,7 тис. т свинини, що на 58% більше, ніж в аналогічний період минулого року. Наразі динаміка починає вирівнюватися та повертається до довоєнних часів. Скоріш за все, найближчими місяцями ситуація стабілізується, й ми не побачимо на ринку великих обсягів імпортного м’яса», — додав Максим Гопка.

    Источник: www.agroportal.ua

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *