Наслідки війни для птахівництва: коли чекати здешевлення яєць

Галузь виробництва курячого яйця найбільше серед напрямів птахівництва постраждала від війни в Україні.

Таку думку висловив аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Максим Гопка.

Він зазначив, що птахівництво тільки зараз поступово починає відновлюватися від наслідків війни. Так, станом на травень 2023 року кількість свійської птиці в господарствах усіх категорій становить 176,6 млн голів, що є більшим на 10,4 млн голів порівняно з аналогічним періодом минулого року. Частка підприємств у цих показниках знаходиться на рівні 60,6%. 

«За перших 4 місяці 2023 року українським виробникам птиці вдалось втриматись на рівні минулорічних показників із реалізації кількості продукції на забій — 418,8 тис. т (аналогічний обсяг, який був у 2022 році за цей період). 90% птиці відправляється на забій саме підприємствами. Водночас показники виробництва яєць є нижчими, оскільки ця галузь постраждала найбільше: загалом за 4 місяці 2023 року було одержано 3421,1 млн шт. яєць, що є меншим від аналогічного періоду минулого року на 14%», — уточнюють в УКАБ.

Загалом у світі у 2023 році прогнозується зростання виробництва курятини на 1% — до 103,4 млн т, головним чином за рахунок зростання Бразилії та Сполучених Штатів, а також Таїланду, Мексики та Туреччини. Незважаючи на те, що ціни на корми залишаються високими, очікуване зниження цін на кукурудзу та сою в 2023 році сприятиме виробництву курятини в більшості країн. Зростання прогнозується й для України, а також очікується, що наша країна збільшить постачання до ЄС, скориставшись тимчасовими заходами ЄС щодо вільної торгівлі.

«Підприємства України з виробництва курятини будуть поступово нарощувати поголів’я для внутрішнього споживання залежно від рівня попиту. Щодо виробництва яєць, то цей ринок є досить чутливим та залежить як від експортних обсягів, так і від постачань на внутрішній ринок. Наразі в господарствах населення збільшується виробництво цієї продукції, тому, за прогнозами, до осені будемо мати непоганий рівень виробництва, що зробить ціни на яйця більш доступними. Однак під час осінньо-зимового періоду все залежатиме від ситуації з енергетикою, кормами та воєнними діями», — прогнозує Максим Гопка.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *