Молоко подорожчає за рахунок пожвавлення експортного попиту

Ринок сирого молока України у серпні почав активізуватися, але динаміка була незначною порівняно з очікуваннями.

Це пов’язано з різкою девальвацією фіксованого курсу гривні наприкінці липня, повідомляє «Інфагро».

«Ситуацію можна пояснити слабким споживчим попитом і пасивністю зовнішніх покупців, а також позитивними тенденціями пропозиції сировини. Останніми місяцями в низці регіонів спостерігаємо відновлення проєктів будівництва молочних комплексів, запланованих до повномасштабної війни», ― констатують експерти.

Незважаючи на те, що ціни зернових і олійних на внутрішньому ринку «відштовхнулись від дна» через функціонування морського зернового коридору, операційна маржа виробництва молока лишається на високих рівнях та, за оцінками аналітиків, за підсумками місяця була на рівні 42%.

«Держстат оновив оцінки щодо кількості поголів’я і обсягів виробництва сирого молока в Україні за підсумками 7 місяців. Згідно з офіційними даними, виробництво молока в країні за цей період склало 4,4 млн т, що виявилось на 14,4% менше показника минулого року. Господарства населення зменшили обсяги виробництва на 18%, у той же час сільгосппідприємствам вдалося уникнути такого суттєвого падіння, зниження складає «тільки» 6,3%», — додають експерти.

Враховуючи сукупний результат за 7 місяців і маючи розрахункові оцінки падіння виробництва весною, «Інфагро» оцінює тренд для сільгосппідприємств на рівні зниження до -3-4% для останніх місяців до минулого року. Це цілком пояснюється економічною привабливістю виробництва молока.

«У вересні можна очікувати зростання цін на молоко-сировину за рахунок пожвавлення експортного попиту», — прогнозують експерти.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *