Львівщина встановила рекорд за кількістю сімейних ферм

На Львівщині у 2022 році було зареєстровано 16 нових сімейних ферм. Завдяки цьому рекордна серед усіх регіонів України кількість сімейних ферм в області збільшилась до 78. Більша частина цих господарств працює у галузі молочного скотарства.

Про це повідомили у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОВА.

Відзначається, що сімейні фермерські господарства реєструють переважно одноосібники, які на старті мають до 5 корів. Потім вони збільшують поголів’я до 10-25-30-50 корів та розглядають пропозиції  створення власної переробки молока. Так, упродовж 2020-2022 років у галузі молочного скотарства зареєстровано 48 сімейних фермерських господарств.

Про інтенсивний розвиток бізнесу сімейних ферм говорить впевнена позитивна динаміка приросту поголів’я ВРХ у цих господарствах. Так, за даними статистики, в господарствах малих форм господарювання поголів’я корів станом на 01 жовтня складає 798 голів, що на 33% (266 голів) більше, ніж рік тому. Досягти таких результатів вдалось за рахунок новостворених сімейних фермерських господарств та збільшення чисельності корів у господарствах, створених у двох попередніх роках. Для порівняння, в господарствах населення тільки за останній рік поголів’я зменшилось майже на 11%.

«Цього року малі та середні тваринницькі підприємства Львівщини мали унікальну можливість отримати подвійну дотацію на корів: з обласного бюджету було виділено 2,5 тис. грн на голову, а через Державний аграрний реєстр надавалась дотація в розмірі 5,3 тис. грн на голову. Загалом тільки за цими двома програмами аграріям Львівщини було виплачено понад 31 млн грн», — зазначила директорка департаменту Тетяна Гетьман.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *