Лише кожне п’яте свиногосподарство готове до розвитку

Середня закупівельна ціна живця свиней протягом трьох кварталів 2022 р. була помітно вищою за собівартість у деяких гравців.

Про це заявила керівник аналітичного відділу асоціації «Свинарі України» (АСУ) Олександра Бондарська, пише AgroTimes.

За її словами, така ситуація сформувала певний запас міцності, фінансову подушку для покриття недоотриманих прибутків у попередні роки та розвитку на наступний період.

«Проте, згідно з опитуванням АСУ, яке щомісяця охоплює понад 110 ключових операторів, лише кожен п’ятий із них озвучує готовність реалізувати якісь плани розвитку, — зазначила Олександра Бондарська. — 80% же операторів обирають роботу у штатному режимі, аби вирівняти виробничі плани, вийти на сталі показники, і не готові ризикувати інвестиціями до завершення активної фази війни».

Та низка проактивних операторів оновлює і маточне поголів’я, виходить на свої планові потужності, зокрема переходячи на власну відгодівлю, модернізує й добудовує комплекси, додала експерт.

«Однак навіть той приріст на ринку свинини, який маємо за рахунок 20% операторів, поки не перекриє втрат ринку, — зауважила Олександра Бондарська. — Тож це формує певні передумови для підтримки внутрішньої ціни на свинину».

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *