Яйця надалі можуть як дешевшати, так і дорожчати

За минулий тиждень оптово-відпускні ціни виробників яєць знизилися на 10%. Надалі на ціноутворення впливатимуть ринкові фактори, під дією яких можливе як подальше зниження цін, так і їх збільшення.

«Виробництво зараз знаходиться в нетипових умовах, унаслідок перебоїв з енергопостачанням порушуються всі технологічні процеси, що призводить до збільшення виробничих витрат, підвищуються ризики зазнання збитків унаслідок загибелі птиці», — зазначає виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, пишуть Українські Новини.

Також, за його словами, у вересні-жовтні зростання оптово-відпускних цін виробників на яйця відбувалося як через збільшення основних виробничих витрат і зростання собівартості продукції, так і через наслідки збитковості сектору в останні роки та воєнні дії на території України.

Суттєво вплинув на ціноутворення на ринку яєць і сезонний фактор.

Сергій Карпенко зазначив, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (понад 53%).

З початку серпня, з підписанням «зернової угоди» і відкриттям морських портів, відбувається поступове підвищення цін на зернові, олійні культури та продукти їхньої переробки, які формують ціну комбікорму, який, зі свого боку, становить 65-70% собівартості яйця.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *