Експорт вершкового масла сягнув 5-річного максимуму

Ціни на внутрішньому ринку вершкового масла зростають попри падіння експортних.

Про це говориться у повідомленні «Інфагро».

На думку експертів, це нормальне явище після 25% девальвації гривні в третій декаді липня. Підсилює процес завершення сезону великого молока, пропозиція дешевої сировини від населення вже зараз помітно знизилась.

«Проте підвищення цін не було рівнозначним послабленню курсу гривні. Зростання відбувається поступово. За два тижні вартість масла на внутрішньому ринку зросла приблизно на 8-10%», — зазначають спеціалісти.

Водночас на тлі несприятливої кон’юнктури світових ринків у серпні експортні ціни на масло помітно знизились. Але все одно зовнішні продажі залишаються значно вигіднішими за внутрішні, хоча ті й виросли.

«Левова частка українського масла останнім часом продається саме в ЄС. Проте далеко не всі виробники мають доступ до європейського ринку.

За рахунок налагодження поставок до ЄС у липні українським виробникам вдалося збільшити експорт масла до рекордних обсягів за останні п’ять років, далі обсяги експортних поставок мають скорочуватися. Найбільші обсяги поставок у липні були до Польщі (46%), Молдови (14%), Литви (8%), Азербайджану (8%) та Нідерландів (8%)», — уточнили спеціалісти.

Імпорту масла практично немає, і у найближчі місяці він не відновиться, вважають аналітики. З того невеликого обсягу, який постачався до України в липні, найбільше завезли з Франції (76%) і Польщі (12%).

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *