Експорт, нові продукти, вільні ніші: як війна позначилася на ринку сиру України

На українському ринку сиру в 2022 р. відбуваються тренди, зовсім нелогічні як для звичайного року без війни. Пропозиція сиру суттєво впала, а експорт при цьому значно зріс.

Про це розповів директор «Інфагро» Василь Вінтоняк у Telegram-каналі UA-82.5.

«Розглядаючи категорію твердих/напівтвердих сирів, припускаємо, що їх виробництво в цілому за рік може зменшитись на 15% — до 47 тис. т, а імпорт впаде, як мінімум, на 40% — до 13 тис. т. Тобто пропозиція значно знизилась, але зменшення споживання при цьому ще суттєвіше, прогнозуємо його падіння в 2022 р. на чверть, приблизно до 55 тис. т. Виходячи із зазначених розрахунків, в Україні з’явився «зайвий» сир, який необхідно експортувати», — пояснює експерт.

Василь Вінтоняк нагадав, що експорт сиру стрімко зростав із середини літа, тобто з того часу, як Єврокомісія відмінила всі квоти і мита на українські товари під час імпорту до ЄС.

Ця подія співпала з формуванням досить сприятливої цінової кон’юнктури на європейському ринку сирів. Якщо раніше український сир експортувався в основному лише в Казахстан та Молдову, то в останні місяці більше половини йде саме до країн ЄС. Найбільшим імпортером української продукції в регіоні виступає Польща, є експорт до країн Балтії, Балкан та інших країн.

Василь Вінтоняк, директор «Інфагро»

У жовтні загальний експорт українських напівтвердих сирів склав понад 1,1 тис. т. Тобто Україна знову більше експортує сиру цієї категорії, ніж імпортує. Слід зазначити, що останнім часом до нашої країни завозять приблизно 0,8 тис. т/місяць таких сирів.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *