Експорт яловичини з України впав на 60%, але потроху відновлюється

Українські експортери за січень-липень 2022 р. відправили на зовнішні ринки 5,34 тис. т яловичини, що становить лише 36% від тих обсягів, які були експортовані за аналогічний період минулого року.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, станом на 1 серпня 2022 р. в Україні налічується 2,68 млн голів великої рогатої худоби, що на 15,6% менше, ніж в аналогічний період минулого року. Часткове або повне припинення діяльності ферм ВРХ, що постраждали від російської агресії або знаходяться на тимчасово окупованій території, значно впливає на загальний стан тваринництва.

За словами аналітика УКАБ Максима Гопки, від початку війни в Україні підприємства, які займаються забоєм і первинною обробкою ВРХ, працюють на мінімальних потужностях. Забійна маса сільськогосподарських тварин (виробництво яловичини та телятини) з початку року скоротилась на 22,3% порівняно з торішнім періодом та становить 97,6 тис. т. Переробні м’ясні комплекси неспроможні скуповувати в довоєнних обсягах тварин через обмеження збуту продукції, зміни експортної логістики та значне скорочення внутрішнього попиту.

Виробництво яловичини в Україні останніми роками було експортно орієнтованим. У 2021 р. 84,6% логістики припадало на морський транспорт до Китаю, Казахстану, Узбекистану, Азербайджану, Грузії. У зв’язку із закриттям українських портів логістика потребувала змін. Як наслідок, у травні було укладено нові домовленості з Єврокомісією, відповідно до яких було узгоджено транзит яловичини через країни ЄС для подальшої торгівлі. Ця угода дала змогу почати процедуру відновлення експорту м’яса з України.

«У результаті за січень-липень 2022 р. було експортовано 5,34 тис. т української яловичини — це лише 36% від тих обсягів, які було експортовані у 2021 р. за аналогічний період часу. Активними імпортерами залишаються Китай, Азербайджан, Казахстан. В червні було експортовано 0,93 тис. т, а в липні торгівля зросла на 33% та вже становить 1,23 тис. т. Тому можна спрогнозувати, що в серпні експорт поступово зросте через відкриття українських портів для зернових», — зазначає експерт.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *