Ціни на яловичину: фіксують другу хвилю здорожчання з початку війни

Активне зростання цін на живець великої рогатої худоби спостерігається у лютому 2023 року на внутрішньому ринку України.

Як повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», з нового року закупівельні ціни на бичків більше 400 кг зросли на 8%,  а на корову — на 10% і становлять залежно від регіону 58,00-62,00 грн/кг з ПДВ та 49,00-54,00 грн/кг з ПДВ відповідно. Тенденція до зростання вартості почала спостерігатися на другому тижні поточного місяця і за прогнозами продовжиться до кінця лютого. 

«Це є друга хвиля зміцнення цін з початку повномасштабної війни, коли весною 2022 року закупівельні ціни на живець ВРХ дуже просіли, майже на 30-40% (залежно від регіону) і протримались низькими до серпня. Оскільки виробництво яловичини — переважно експортно орієнтована галузь, то блокування портів стало сильним ударом для ринку», — зазначають аналітики. 

Перший ріст цін спостерігався на початку осені минулого року, оскільки вже були налагоджені довоєнні обсяги експортних постачань, що спровокувало поступове збільшення попиту і активізації ринку, нагадали в УКАБ. Крім цього, на вартість продукції впливають й макрофінансові показники (рівень інфляції). Наразі ціни також зростають, що спричинено наступними факторами:

  • Активізація експорту. За січень було експортовано 1,11 тис. т, що на 1% менше, ніж торік. Експорт яловичини в січні має довоєнні обсяги постачань і поступово нарощується в лютому. Також активізувався експорт живої худоби, що впливає на виробництво яловичини.
  • Притримання тварин у господарствах перед посівною. В деяких регіонах фіксується ситуація, коли виробники спеціально не відправляють на забій тварин, а чекають весняної посівної, щоб відразу перекрити витрати. 
  • Поступове скорочення поголів’я. Скорочення поголів’я тварин першочергово спричинено воєнними діями на території України. Також непроста макроекономічна ситуація в агросекторі позначилася й на роботі підприємств і домогосподарств, де тварин все частіше відправляють на реалізацію через фінансову неспроможність їх утримувати. За 2022 рік у господарств усіх категорій поголів’я ВРХ скоротилося на 12,6% та становить 2312,1 тис. голів. У сільськогосподарських підприємствах поголів’я скоротилося на 7,2%, а у господарствах населення — на 15,8%.
  • Источник: www.agroportal.ua

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *