Бджільництву України загрожує втрата 50% галузі

Скорочення галузі бджільництва в Україні наступного року може сягнути 50%.

Такий прогноз зробили у бджолосадибі «Знатний мед».

Як зазначається, основними негативними факторами поточного року є руйнування пасік та неможливість їх обслуговування на територіях, які окуповані, або де ведуться активні бойові дії.

На думку фахівців, галузь уже зменшилась мінімум на 30%, а врятує її тільки відданість бджолярів і той факт, що 90% пасік у нашій країні приватні, й вони були розповсюджені по всій території України.

«Тому в регіонах, які менше постраждали від російської агресії, пасічники продовжують свою діяльність, незважаючи на здорожчання інвентарю, дефіцит препаратів для бджіл, зниження платоспроможності населення, перебої з електрикою та інші негаразди», — пояснюють експерти.

Водночас погодні умови у 2022 р. були дуже сприятливими для бджільництва — був хороший взяток з білої акації, ріпаку, липи, соняшнику, різнотрав’я.

«Картину зіпсував хіба що дощовий та холодний вересень. Щодо перспектив, то зважаючи на попередні втрати і специфіку поточного сезону, навіть за сприятливих погодних умов, із зимівлі вийде не більше 50-60% бджолосімей», — вважають спеціалісти.

Бджолярі прогнозують, що наступний рік буде менш сприятливим щодо погодних умов. Крім того, зменшились посівні площі медоносних культур. Регіони, які постраждали від війни, будуть відновлюватись ще не один рік, зокрема щодо екологічного стану.

«Всі згадані фактори можуть призвести до скорочення галузі на 50% наступного року», — вважають у бджолосадибі.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *