АМКУ з’ясує причини подорожчання яєць

Антимонопольний комітет України розпочав вивчення причин збільшення цін на яйця курячі в шкаралупі в червні-вересні 2022 року.

Як говориться у повідомленні АМКУ, вартість курячих яєць в Україні знижувалася впродовж лютого-травня цього року, проте з червня по вересень зросла майже на 54%, тоді як споживча інфляція у вересні в річному обчисленні прискорилася до 24,6% (у серпні — 23,8%).

Зазначається, що ціна яєць значною мірою залежить від собівартості їх виробництва, яку визначає вартість кормів, витрати на енергоносії, витрати з оплати праці, вартість ветпрепаратів тощо. Крім того, ця галузь залежить від наявного поголів’я курей-несучок у країні, що безпосередньо пов’язано з виробничою діяльністю.

АМКУ наголосив, що повномасштабна агресія рф в Україні справила значний вплив на глобальну економічну ситуацію в країні: прискорилася інфляція, зріс курс долара і євро відносно гривні, сталося руйнування багатьох виробництв, порушилися ланцюги постачань і логістики, і, як наслідок, збільшилися виробничі витрати бізнесу, знизилася пропозиція товарів і послуг.

Так, на початку повномасштабного вторгнення рф один із найбільших виробників курячих яєць в Україні ГК «Авангард» повідомила про втрату поголів’я курей і виробничих потужностей у Донецькій, Харківській, Київській і Херсонській областях, унаслідок чого первинна пропозиція яєць на ринку могла істотно знизитися. Інші учасники ринку поки що не надали відомству такої інформації.

Крім того, окремі профільні експерти відзначають досить низькі ціни на ринку кормів через надлишок зерна в Україні, що залишилося внаслідок блокади морських портів. Отже, головні складові кормів для курей значно подешевшали порівняно з минулим роком.

«Наразі в комітеті відсутня інформація, що підтверджує наявність об’єктивних чинників для подорожчання яєць відразу на 54%. Під час дослідження АМКУ має намір здійснити широкий аналіз усіх чинників впливу на цінову поведінку суб’єктів господарювання і вже направив їм вимоги про надання інформації», — зазначено в повідомленні.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *