Активний експорт піднімає ціни на молоко

Закупівельні ціни на молоко в другій половині вересня продовжили наздоганяти ринок та зросли майже на 10 копійок.

Про це говориться у повідомленні Асоціації виробників молока.

Як зазначається, середня закупівельна ціна на молоко екстра ґатунку станом на 28 вересня зросла відразу на 16 коп. та склала 10,98 грн/кг без урахування ПДВ. Водночас усе більше переважають контракти в 11,30-11,60 грн/кг залежно від обсягу партії. Вищий ґатунок зріс на 18 коп. — до 10,33 грн/кг, а перший на 3 коп. — до 9,78 грн. Середньозважена ціна трьох ґатунків піднялася на 12 коп. — до 10,36 грн/кг.

«Таку підтримку цінам надає активізація експорту молочних продуктів на тлі сезонного скорочення виробництва молока. За неповний місяць на зовнішні ринки було продано молочки на суму $29 млн. Зважаючи на те, що основним ринком збуту виступає Європа, український продукт на цьому ринку конкурентний за рахунок нижчої ціни. Так, до прикладу, середня ціна на молоко в Європі майже вполовину вища української — 52 євроцентів проти 31 є/ц в Україні», — пояснює аналітик АВМ Яна Лінецька.

На її думку, питання переваги українського продукту також матиме цінові обмеження через війну в Україні, відмову від енергоносіїв із росії та постковідні фактори, що знижує рівень доходів населення ЄС.

«Разом із тим до України продовжують повертатися вимушені переселенці, й рівень споживання молочних продуктів, найперше цільномолочної групи, на внутрішньому ринку вдалося зберегти попри негативні очікування. Як довго триватиме цей ефект, поки складно спрогнозувати, але зима точно вплине на споживання, адже рівень доходів українців разом із гривнею кожного дня просідає», — зауважує експерт.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *