Агрокомбінат «Слобожанський» відновлює роботу після окупації

Після звільнення з-під окупації свиногосподарство «Агрокомбінат «Слобожанський», розташоване в Чугуївському районі Харківської області, відновлює роботу. 

Про це йдеться на сайті асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Зазначається, що «Агрокомбінат «Слобожанський», це один із найбільших свинокомплексів на сході України, так званий «стотисячник», маточне поголів’я якого до війни налічувало понад 60 тис. свиней (в т. ч. 3 435 маточного). Виробничі потужності підприємства з перших днів війни опинилося в окупації. Така ситуація тривала майже п’ять місяців.

«Підприємство перебувало під постійними обстрілами, дороги на вїзд та виїзд були заблоковані, без можливості вивезти тварин чи, навпаки, поставити ветпрепарати, корми та паливо. Логістика між фермами була повністю зруйнована. Як наслідок, репродуктор в с. Іванівка залишився без кормів, тварини почали голодувати», — відмітили у компанії. 

Уточнюється, що з середини квітня весь окупований регіон залишився без електропостачання. На фермі працювали дизель-генератори. Системи поїння та годування вмикали лише на кілька годин, намагалися економити дизель, що теж закінчувався. Тварини почали гинути від браку води та кормів, хвороб та обстрілів.

Повідомляється, що на момент деокупації підприємству вдалося зберегти 1,3 тис. голів маточного поголів’я та близько 7 тис. голів на відгодівлі, де наразі свині продовжують гинути від холоду в зруйнованих корпусах. 

Загалом на підприємстві за період окупації загинуло близько 63 тис. голів свиней. Прямі втрати агрокомбінату становлять понад $20 млн. 

У компанії відмітили, що наразі планують відновити поголів’я в с. Іванівка, де вціліло близько тисячі ремонтних свинок. 

«Цей майданчик будемо використовувати під закритий цикл. Годувати плануємо готовими комбікормами, які будемо закуповувати. До липня 2023-го року маємо намір вийти на 20 тис. голів товарного поголів’я. Звісно, стратегічною залишається відбудова та повна реконструкція основної ферми «Промзона» в смт. Чкалівське. Адже наше підприємство є стратегічно важливим виробником м’яса не тільки для регіону, але і для країни в цілому», — діляться планами на майбутнє керівники підприємства. 

Нагадаємо, що окупанти знищили приміщення молочнотоварної ферми та 4 корпуси свиноферми «‎Племзавод «Стєпной‎»‎ в Запорізькій області.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *