Ровенские чиновники “раздерибанили” землю, которую должны были отдать АТОвцам

За сприяння Держгеокадастру псевдофермерська компанія привласнила майже 100 гектарів с/г земель на Рівненщині, частину ділянок раніше мали віддати під забудову для учасників бойових дій на Донбасі.

Про це пише propozitsiya.com.

За сприяння керівника Держгеокадастру в області Романа Мигаля і його заступника Сергія Дубича фірма отримала в 20 га землі в селі Старожуків.

Схема проста: 14 осіб, посилаючись на гарантоване законом право на земельну ділянку, одночасно подали заявки до ГУ Держгеокадастру у Рівненській області на отримання по 2 гектари землі в селі Старожуків, в тому місці, яке сільрада берегла для АТОвців і планувала віддати їм після затвердження генплану села.

Кадастр поділив масив на 14 рівних частин по 2 гектари і віддав їх у власність. Новоспечені господарники, щойно отримавши землю, продали її “Фермерському господарству Полісся”.

Землю було передано без погодження місцевої влади. За законом, коли Держгеокадастр збирається передати у власність с/г землю, він має обов’язково запитати, що про це думає місцева рада.

З’ясувалось, що керівники Держгеокадастру послались на погодження, підписане колишнім головою Зорянської сільської ради Михайлом Олійником, який був відсторонений з цієї посади ще в 2016 році. Він заперечує, що підписував документ.
Також у власності фірми “Фермерське господарство Полісся” опинилися ще щонайменше 76 гектарів землі на Рівненщині. Більшість – с/г призначення.

У 2019-му компанія стала власником 36 гектарів с/г призначення під селом Бухарів Острозького і ще 25 гектарів на території сільради Дядьковичів (село Малий Шпаків) та 15 гектарів у Шпанові під Рівним.

Спочатку Держгеокадастр розбивав на маленькі частини (по 2 гектари) великі земельні масиви – в сумі це 31 ділянка, відповідно, 31 тимчасовий власник.

Так само тут люди отримували, за наказами Держгеокадастру, безкоштовно по два гектари і продавали фірмі “Фермерське господарство Полісся”.

Бухарівську ділянку – тоді це був масив площею 71,4 гектари – розділили не одразу: напередодні її зарезервували для передачі АТОвцям.

Усі ці маніпуляції – робота Управління Держгеокадастру у Рівненській області на чолі з Р. Мигалем.

Експерт Георгій Могильний розказав, що це схоже стару схему привласнення землі.
Це схема, як обходити мораторій на продаж землі, бо він не поширюється на ділянки не більші за два гектари. Потім ділки на рівні сільських рад розробляють будівельну документацію і ці безкоштовно приватизовані землі перетворюються в землі багатоквартирної житлової забудови. Таким чином земля може здорожчати в 100 разів, якщо хороше місце.

Журналісти називають фірму “Фермерське господарство Полісся” загадковою, бо за рік вона змінила ім’я – раніше була “Геологія західного Полісся”, змінила напрям роботи – з геологічних робіт на вантажний транспорт, а ще змінила керівництво.

Журналісти знайшли зв’язки попередніх власників компанії “Фермерське господарство Полісся” із місцевим забудовником Романом Курисом та ексзаступником начальника СБУ в Рівненській області, якого підозрювали у хабарництві і кришуванні бурштинових схем, – Олегом Назаруком.

З ними пов’язані ще низка підприємств, зокрема ТОВ “Дельта Геологія”, у власності в аналогічний спосіб опинився цілий піщаний кар’єр в селі Вельбівне Острозького району, площею 49 гектарів.

Источник: www.agroreview.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *