Продажа земли будет происходить в безналичной форме с выплатой всех налогов

Угода продажу землі може бути здійснена тільки нотаріально і за усіма відповідними нормами. Землю можна продати лише за ціною, не меншою від встановленої за нормативну грошову оцінку на момент продажу.

Відповіді на запитання про стратегічні завдання, які треба вирішити перед запуском вільного обігу земель сільськогосподарського призначення, від радника президента України із земельних питань Романа Лещенка.

Про стратегію

Президент неодноразово підкреслював, що земельна реформа може і повинна дискутуватися у частині змісту і форми, але про питання продовження мораторію, про збереження існуючого стану справ мови бути не може. Бо саме цей статус-кво породив безконтрольність використання земель, втрату державою контролю над своїми землями, став підґрунтям для сірих і чорних схем продажу.

Про інтереси

Земельна реформа проводиться в інтересах дрібного і середнього товаровиробника. Це її фундамент, і це питання вже не дискутується. Чому саме так? Відповідь проста: три чверті аграрного ВВП країни формується саме такими господарствами. Логічно, що і реформа буде враховувати насамперед їхні інтереси.

З іншого боку, ми не можемо забувати, що Україна вже сформувала потужний і сучасний аграрний ринок, на ньому також діють і успішно розвиваються великі компанії. Тому пошук балансу між інтересами малих, середніх і великих господарств, в першу чергу у редакції положення щодо допустимої концентрації землі, є нелегким завданням. Але рішення треба шукати, і, я впевнений, ми його знайдемо, якщо будемо вести відкритий чесний діалог.

Про відчуження
Існує декілька міфів про продаж землі. По-перше, що селяни не знають, скільки коштує земля, і будуть її продавати за безцінь. Це неправда, вони чудово знають ціну землі. По-друге, є міф про те, що після відкриття ринку всі власники паїв будуть їх продавати. Це не так — селянам важливо мати право вільно розпоряджатися своєю власністю. А продавати чи здавати в оренду, вони вирішать залежно від того, як їм буде вигідніше. Ми зі свого боку наполягаємо лише на чітких і прозорих принципах відчуження землі.

Якщо власник захоче продати свою землю сільськогосподарського призначення, то зможе це зробити, дотримуючись трьох основних моментів.

Угода продажу землі може бути здійснена тільки нотаріально і за усіма відповідними нормами. Землю можна продати лише за ціною, не меншою від встановленої за нормативну грошову оцінку на момент продажу. Якщо ділянка обтяжена угодою оренди, то переважне право на її придбання при продажу має чинний орендар. І тільки у разі, якщо власник землі та орендар не зможуть домовитися по ціні, то після дотримання усіх процедур, що зафіксовані документально, власник отримає право продати землю третім особам.

Але це він може зробити тільки в безготівковій формі банківським перерахунком з виплатою усіх відповідних податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Усе повинно відбуватися прозоро.

Вся процедура буде прописана у законі та деталізована у підзаконних актах. Про жоден розпродаж, продаж за готівку навіть не йдеться. І це буде не договір емфітевзису, дарування, наслідування тощо. Це повинна бути пряма угода купівлі-продажу з переходом всієї тріади права власності від однієї особи до іншої.

Що стосується державних земель, або земель ОТГ (якщо громадам буде надано право продавати землю), угоди купівлі-продажу будуть укладатися за наслідками відкритих електронних аукціонів, у відкритому інформаційному полі. Наше завдання — не залишити жодного місця для виникнення корупційних схем.

Про децентралізацію

Земельна реформа в Україні нерозривно пов’язана з іншою важливою реформою — децентралізацією державного й місцевого управління. Ми не можемо говорити про повноцінне функціонування громад і передачу їм функцій врядування без передачі їм земель поза межами населених пунктів. Вони повинні мати можливість ефективно наповнювати місцеві бюджети. Громади отримають відповідні повноваження і відповідні функції та механізму контролю. Держгеокадастр втратить свої розпорядчі функції, і не буде чиновник у Києві керувати державними землями у громадах.

Земельна реформа — це не про продаж землі. Земельна реформа — це про відновлення фундаментального права громадян розпоряджатися своєю власністю і про наведення ладу в земельних відносинах, про запобігання корупційним схемам, за яких мільйони гектарів державних земель не потрапили у громади, а були за безцінь продані або здані в оренду різним ділкам.

Зараз ведеться дискусія лише про те, чи отримають громади одразу право продавати землю. Є пропозиція, що це буде дозволено лише шляхом електронних аукціонів і лише лотами по 20 га. Ми проводили масштабні зустрічі з представниками ОТГ, і вони всі вітають рішення відновити історичну справедливість і повернути їм право володіння землею поза межами населених пунктів. Разом із тим вони досить спокійно ставляться до того, що на першому етапі їх права будуть обмежені лише правом здавати ці землі в оренду.

Джерело: landlord.ua

Источник: www.agroreview.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *