Молочная отрасль в глубоком кризисе и нуждается в государственной поддержке

 Молочная отрасль в глубоком кризисе и нуждается в государственной поддержке

Асоціація виробників молока (АВМ) направила до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України листа з пропозиціями щодо удосконалення механізмів державної підтримки молочної галузі на 2020-2025 роки.

Про це повідомила віце-президент АВМ Ганна Лавренюк, йдеться в повідомленні асоціації.

«У 2019 році молочна галузь України опинилася у глибокій кризі. Промислові молочнотоварні ферми, які забезпечують 80% всього молока, що потрапляє на переробку, втратили найбільшу кількість корів за всі роки незалежності України — понад 30 тис. голів. В результаті дефіцит молока-сировини перетнув 400 тонн на добу, а це потужності 2−4 середніх молокопереробних заводів. Обсяг експорту молочної продукції в грошовому виразі скоротився на 16%, а поряд з цим на 53% зріс імпорт молочної продукції. Головні причини цієї кризи у молочному скотарстві – не тільки нерозуміння аграріями перспектив подальшого ведення молочного скотарства в умовах обігу сільгоспземель, але й непрогнозованість аграрної політики відносно галузі, — каже віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк. — Тому молочна галузь потребує комплексної підтримки з боку держави. Асоціація виробників молока направила до Міністерства офіційного листа зі своїми пропозиціями щодо необхідних напрямків держпідтримки та можливого розподілу коштів. Крім того, від імені господарств АВМ наголошує, що прозорі та прогнозовані програми підтримки необхідно затверджувати не на один, а, зважаючи на тривалий термін окупності об’єктів молочного скотарства, як мінімум на п’ять років».

Так, АВМ вважає доцільним зберегти наступні програми державної підтримки молочного скотарства:

1. Зважаючи на необхідність відновлення та нарощування поголів’я корів, зберегти напрямок часткового відшкодування 50% вартості (без ПДВ) закуплених для подальшого відтворення племінних ресурсів (нетелі, телиці, корови, спермопродукція ВРХ) — передбачити на 2020-ий рік фонд у розмірі 200 млн грн.

2. Зважаючи на вимогу оперативно модернізувати діючі та створити нові МТФ, що відповідатимуть новим вимогах харчового законодавства, зберегти напрямок часткового відшкодування вартості будівництва, реконструкції, а також капітального ремонту тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, здійснених за власні чи кредитні кошти — передбачити на 2020-ий рік фонд у розмірі 600 млн грн. Передбачити у фонді програми держпідтримки на 2020-ий рік доплату тим суб’єктам господарювання, які до 05.12.2019р. подавали документи на відшкодування вартості тваринницьких об’єктів та, за результатами засідання Комісії МРЕТ від 16.12.2019, отримали відшкодування об’єктів у розмірі 17,8% вартості замість декларованих у програмі держпідтримки 30% вартості.

3. Замінити дотацію на утримувану корову дотацією на обсяг реалізованої продукції, яка стимулюватиме інвестиції господарств у нарощування продуктивності стада. Передбачити у фонді на 2020-ий рік за цим напрямком 850 млн грн.

4. Передбачити пріоритетне право та пільгові умови (кредитування) на викуп землі під вирощування грубих кормів для господарств із МТФ.

За розрахунками АВМ, вказані кроки в 5-річній перспективі дозволять наростити промислове поголів’я корів з 440 до 616 тис. корів та збільшити обсяг надходження промислового молока на переробку з 2,86 до 5 млн. тон, чого буде достатньо для забезпечення не лише внутрішнього попиту, але й для збереження та посилення експортного потенціалу.

Источник: www.agroreview.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *